Dohoda o omezení íránského jádra je reálně na dosah

Ve Švýcarsku vrcholí jednání o zmrazení íránského jaderného programu. Mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy chce uzavřít politickou dohodu s Teheránem do 31. března. Uvedla to zástupkyně Evropské unie Federica Mogheriniová.

Jednání o omezení íránského jaderného programu (zdroj: ČT24)

Íránským jádrem se poprvé začala zabývat Rada bezpečnosti OSN před deseti lety. Mezinárodní vyjednavači teď věří, že do uzavření finální dohody zbývají pouhé hodiny. Stejně jako vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku: „Nikdy jsme nebyli takto blízko dohodě. Stále existují krizové body, které je potřeba vyřešit a na kterých budeme usilovně pracovat do konce víkendu. Podrobnosti nemůžu kvůli probíhajícímu vyjednávání prozradit,“ prohlásila Mogheriniová.

  • „Věřím, že jsme učinili pokrok. Je vidět, že Německo a Francie berou dohodu opravdu vážně. Věřím, že dokážeme tento dokument připravit,“ zaznělo z úst íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa.

Šestice světových mocností původně chtěla, aby se Teherán vzdal jakýchkoliv myšlenek na jaderný program. To se však vyjednat nepodařilo, a tak po letech neúspěšných rozhovorů usiluje alespoň o jeho omezení na co nejmenší míru. Írán by měl souhlasit s kompromisem, kterým je v tomto případě snížení výroby obohaceného uranu tak, aby mu vystačil pouze na provoz jaderných reaktorů, ne však na výrobu atomové bomby.

K dosažení mezinárodní dohody včera vyzval tamní vládu i americký prezident Obama spolu s německou kancléřkou Merkelovou. Zájem dohodnout se by měl mít i Teherán. Íránská ekonomika totiž trpí sankcemi, které byly na zemi právě kvůli jádru uvaleny.