Jízda dragounů navštívila Osvětim, v neděli dorazí do Česka

Krakov/Osvětim – Za unikátní zkušenost označují vojáci z amerického konvoje svou celkem jedenáctidenní cestu, během níž se z Pobaltí přes Polsko přesunují na domovskou základnu u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic. Nováčci v uniformě, stejně jako veteráni se shodují, že podobnou akci ve své kariéře ještě nezažili. Do České republiky konvoj dorazí v neděli.

„Dosud všechno probíhá bez problémů, snad to tak bude pokračovat,“ řekla zpravodaji ČT Shay Sturtevantová. Spolu s Marissou Vegaovou řídí největší vozidlo v konvoji: Kamion, který táhne cisternu s dvaceti tisíci litry paliva. Obě dívky jsou v Evropě už půldruhého roku. Na otázku, co je přivedlo do armády, odpovídají stejně. „Chtěla jsem vypadnout ze svého rodiště, poznat svět. Tohle je skvělá příležitost,“ říká Shay. „Taky jsem chtěla pryč, cestovat. Dostala jsem šanci působit v Evropě,“ dodává Marissa. Nejen pro ně představují stovky kilometrů cesty víc než jen cvičení v logistice. Je to taky možnost poznat blíž jednotlivé země a jejich historii, včetně těch nejtemnějších kapitol.

Marrisa Vegaová a Shay Sturtevantová z Dragounské jízdy
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek se konvoj zastavil ve Varšavě a Krakově. V polské metropoli si vojáci prohlédli muzeum Varšavského povstání. Koncentrační tábor Osvětim znají, většina ho ale viděla poprvé na vlastní oči. Muži a ženy, kteří v armádě zažili ledacos, neskrývají emoce. „Bylo mi fyzicky špatně, na omdlení,“ říká 26letý Kyle Burns, který je v armádě už sedm let a byl na několika misích v Afghánistánu. „Jedna z věci, kterou jsem tu viděl, byla mapa míst, odkud byly oběti. Viděl jsem Rigu, Lotyšsko… místa, kde jsme cvičili se svými kamarády - a tohle je součást jejich historie.“

Američtí vojáci akci jako Dragounskou jízdu ještě nezažili (zdroj: ČT24)

Američané si podobně jako při úterní zastávce v Bialystoku na severovýchodě země pochvalovali přivítání, jakého se jim od Poláků dostalo. „Není to můj první pobyt v Polsku, ale je to poprvé, co můžu strávit trochu času ve Varšavě,“ řekla americká vojenská policistka Hannah Martinsová. „Lidé jsou tu neuvěřitelně příjemní, polská vojenská policie též, můžeme tak porovnávat naše jednotky, pohovořit o podobnostech a rozdílech,“ dodala.

Konvoj americké vojenské techniky se po cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) v Pobaltí přesunuje Polskem na domovskou základu v Německu; mezi 29. březnem a 1. dubnem mají američtí vojáci projet přes české území. Téměř 120 vozidel celkově urazí na 1800 kilometrů. V Polsku kolonu armádních vozidel doprovázejí i vrtulníky polské armády. Operace nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda) je podle aliančního velení „viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO“.

Od osvobození Osvětimi před pár měsíci uplynulo 70 let, jen několik týdnů zbývá do výročí konce druhé světové války v Evropě. Americký konvoj tvoří jednotka, jejíž historie sahá až do 30. let a která právě na osvobozování starého kontinentu měla zásadní podíl. Konvoj vyrazil z Pobaltí po zemi kvůli ukrajinské krizi. A vojáci se shodují, že je mnohem lepší z obrněných aut mávat než střílet.