20 let od vzniku schengenského prostoru se Evropa potýká s imigrací

Už dvacet let zažívá Evropa éru volného pohybu bez kontrol na hranicích. Schengenská smlouva byla podepsána v roce 1985 a vstoupila v platnost před dvaceti lety. Česká republika se k projektu připojila v prosinci roku 2007. Evropa bez hranic však má i svá negativa. V době silných migračních vln z oblastí stižených občanskou válkou, humanitární katastrofou či ekonomickou chudobou je zvýšený tlak na práci cizinecké policie.

„Otevření hranic přináší problémy s nelegální migrací,“ konstatuje ředitel služby cizinecké policie Milan Majer. Česká republika je pro většinu migrantů tranzitní zemí, přes naše území se snaží dostat především do Německa či skandinávských zemí. Jedná se hlavně o uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku či Pákistánu. „Objevují se také případy, kdy cizinci v České republice žádají o mezinárodní ochranu, v současné době hlavně kvůli situaci na Ukrajině,“ popisuje Majer.

Migrace je téma, které v Evropě poslední dobou silně rezonuje. Jen přes Středozemní moře se vloni na Západ dle odhadů pokoušelo dostat přes 200 tisíc uprchlíků.

20 let od vzniku Schengenu (zdroj: ČT24)

Cizinci se do vysněné destinace pokouší dostat různými způsoby: vlakem, autobusem, osobním vozem, v poslední době se ukrývají i v nákladních automobilech. „Od listopadu loňského roku do února letošního roku jsme zaznamenali velký nárůst běženců z Kosova, jednalo se především o mladé rodiny, které se snažily dostat do Německa z důvodu lepších ekonomických podmínek,“ popisuje současný trend šéf služby cizinecké policie.

Schengenská smlouva byla podepsána v roce 1985 na palubě lodi Princesse Marie-Astrid poblíž lucemburského městečka Schengen. Na jejím základě byly v roce 1995 zrušeny celní a pasové kontroly na vnitřních hranicích některých států Evropské unie, čímž vznikl tzv. schengenský prostor. Jeho součástí je v současnosti 26 států včetně České republiky.

Nelegální migrace je celoevropský problém, na němž policejní složky jednotlivých států úzce spolupracují. Podle Majera poslední dobou dochází ke změně strategie vůči utečencům. „V uplynulých měsících byla přijata různá opatření, například Němci, Rakušané a Maďaři provádí společný výkon služby ve vlacích, posilovaly se maďarsko-srbské hranice, a to nejenom příslušníky maďarské policie, ale také z Německa,“ jmenuje nová opatření Majer. Stranou nestojí ani tuzemské bezpečnostní sbory. „Česká republika vyslala své policejní experty do Maďarska a Srbska za účelem monitorování situace a získávání zkušeností.“