Taliban: Obamův plán ponechat vojáky v Afghánistánu ohrožuje mír

Kandahár - Ponechání všech 9800 amerických vojáků v Afghánistánu do konce letošního roku ohrožuje možnost nastolení míru v zemi, uvedlo dnes islamistické hnutí Taliban. Reagovalo na úterní oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, podle nějž Spojené státy nebudou oproti původním předpokladům letos žádné vojáky z Afghánistánu stahovat.

„Obamovo rozhodnutí ponechat vojáky v Afghánistánu je jeho odpovědí na mírový proces v zemi. Maří všechny možnosti (na mír),“ řekl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

O pomalejší tempo odchodu amerických vojáků z Afghánistánu požádal Obamu afghánský prezident Ašraf Ghaní. Šéf Bílého domu v úterý při schůzce s Ghaním ve Washingtonu sdělil, že USA Kábulu v této žádosti vyhoví.

Washington původně plánoval, že na konci roku zůstane v Afghánistánu zhruba 5000 příslušníků nebojové mise. Ghaní ale vyjádřil obavy ze sílícího vlivu organizace Islámský stát (IS) a očekávané jarní ofenzivy Talibanu. O tom, kdy v příštím roce dojde k plánovanému snížení počtu amerických vojáků a na jakou úroveň, rozhodne Obama v průběhu letoška.