Polská církev musí poprvé zaplatit za svého pedofilního kněze

Varšava – Téměř milion korun (150 tisíc zlotých) má podle soudu dostat Polák, který se v dětství stal obětí sexuálního zneužívání místním knězem. Peníze, které mají pokrýt náklady na léčbu, musí muži vyplatit daná farnost a diecéze. V Polsku jde o historicky první případ, kdy oběť požadovala odškodnění nejen od pachatele, ale i od církve, uvedla agentura AFP.

Muž, o kterém média mluví jako o Marcinovi K., chtěl po církvi původně 200 tisíc zlotých (zhruba 1,3 miliony korun) a omluvu v celostátním tisku. Obě strany ale došly v pátek k dohodě a domluvily se na tom, že muž žalobu stáhne a zřekne se všech nároků, zatímco farnost a diecéze mu „v gestu křesťanské pomoci“ zaplatí psychoterapii.

Marcin K. nicméně v rozhovoru s rozhlasovou stanicí TOK FM přiznal, že má v souvislosti s výsledkem soudního řízení „rozporuplné pocity“. I přesto je ale rád, že už má vše za sebou. „Na to gesto křesťanské pomoci jsem musel čekat dva roky. Ale každá dohoda, byť chatrná a neuspokojivá, je lepší než nejlepší rozsudek,“ uvedl Marcin K.

Mladý muž se stal obětí zneužívání ve 12 letech, což bylo někdy kolem roku 2000. Až o osm let později se rozhodl o všem promluvit. Kněz, který ho zneužíval, byl odsouzen na dva roky. Zatím si odseděl méně než rok a půl a za dobré chování by měl být nyní propuštěn, uvedla polská média.

Papež František nedávno odsloužil mši za oběti zneužívání ze strany kněží
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Evandro Inetti

Polský primas: Obětem zneužívání zřídíme centra

Letos v únoru oznámil polský primas Wojciech Polak, že polská katolická církev plánuje zřídit čtyři až pět kontaktních center pro lidi, které sexuálně zneužili duchovní. V centrech budou moci získat nejen psychologickou, ale i právní pomoc. „Úkolem těchto center by bylo také doprovázet poškozeného člověka během všech úkonů, doporučovat mu, kdy a kam se má přihlásit a později dohlížet, jak se věci vyvíjejí,“ řekl Polak. Arcibiskup zároveň jmenoval zástupce církve pro oběti sexuálního zneužívání a duchovního, který se má věnovat této skupině věřících.

Polská katolická církev se s problémem sexuálního zneužívání ze strany duchovních začala vypořádávat loni v létě, několik měsíců poté, co zažila sérii skandálů kolem pedofilních kněží. Tyto skandály otřásly její pozicí v zemi, kde se za katolíky označuje okolo 90 procent lidí. Zástupci katolické církve loni v srpnu učinili pokání a požádali o odpuštění boha i lidi, jimž duchovní ublížili.

Kolika lidí se problém sexuálního zneužívání v katolické církvi týká, není jasné. Podle koordinátora polské biskupské konference pro ochranu dětí a mládeže Adama Žaka bylo v letech 2010 až 2013 kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých odsouzeno nejméně 19 kněží.