Překvapivý objev: Neandrtálci už před 130 000 lety vyráběli šperky

Záhřeb – Neandrtálci zřejmě používali pařáty orlů k výrobě šperků. Badatelé zkoumali předměty nalezené v chorvatské Krapině. Šperky byly vyrobeny před 130 000 lety, tedy dávno před příchodem moderního člověka. Podle všeho jsou nejstarší na světě.

Osm opracovaných a většinou neporušených pařátů orlů mořských bylo objeveno před 116 lety spolu s kostrami neandrtálců. Až v posledním roce ale byly podrobeny detailnější analýze.

A vědce čekalo překvapivé zjištění – předměty nesou známky vrypů a pravidelných zářezů, které byly provedeny s největší pravděpodobností z estetických důvodů. Zatím ale není jasné, jestli si neandrtálci snažili vyrobit náhrdelník či náramek.

„Je to skutečně naprosto ohromující,“ konstatoval autor studie David Frayer, profesor antropologie na univerzitě v Kansasu. „Dobře to zapadá do nově vznikajícího pohledu na neandrtálce, kteří se chovali mnohem víc moderně, než se myslelo,“ dodal vědec.

Vědeckou zprávu o nálezu v Krapině si přečtěte ZDE.

V Chorvatsku našli nejstarší šperky
Zdroj: ČT24/http://journals.plos.org

Kosti více než osmi desítek neandrtálců různého věku nalezl na kopci nad městem roku 1899 paleontolog a geolog Dragutin Gorjanović Kramberger. Během vykopávek trvajících šest let odhalil se svými spolupracovníky na tisíce paleontologických pozůstatků pralidí. 

Objeveny byly i různé kamenné nástroje, kosti nosorožce a jeskynních medvědů, ale žádné známky moderního člověka. Homo sapiens se dostal do Evropy až někdy před 40 000 lety.

V polovině 90. let odhalili kanadští vědci pomocí spektroskopie a analýzy zubních sklovin, že krapinští neandrtálci pocházejí z poslední velké doby ledové – žili před 130 tisíci let.