V cele smrti strávila Američanka 22 let – je nevinná

Washington - Americká justice osvobodila ženu, která čekala 22 let v cele na trest smrti. Debra Milkeová dostala nejvyšší možný trest v roce 1990 za to, že údajně nechala zavraždit svého syna. Verdikt se ale zakládal jen na výpovědi nejmenovaného policisty, který později kvůli lhaní u sboru skončil. V obnoveném procesu soud dospěl k závěru, že je žena nevinná.

Poté, co se Američanka dočkala osvobozujícího rozsudku, začala vzlykat a objímat své podporovatele. Žena se dostala z cely už v roce 2013, musela ale nosit elektronický náramek. Ten jí nyní soudkyně Rosa Mrozová dovolila sundat.

Milkeová pochází z Německa, poté žila v Arizoně. Soudce ji uznal na začátku devadesátých let vinnou z vraždu čtyřletého syna Christophera. Žalobci tvrdili, že dítěti dala v prosinci 1989 oblíbené oblečení a řekla mu, že půjdou do obchodního domu za Santa Clausem. Pak jej předala dvěma mužům, kteří dítě převezli do arizonské pouště a tam je zastřelili. Dotyční byli rovněž odsouzeni k smrti, proti Milkeové ale u soudu odmítli svědčit.  

Obžaloba označila za motiv činu životní pojistku na 5 tisíc dolarů (130 tisíc korun). Žena se prý nechtěla o syna starat, zároveň se ale snažila zabránit tomu, aby chlapce dostal otec. 

Hlavní důkaz: Svědectví prolhaného detektiva

Milkeová tak čekala na popravu dlouhých 22 let. Odvolací soud ale předloni původní verdikt zrušil a nařídil nový proces. Soudkyně Rosa Mrozová při něm dospěla k závěru, že hlavním a nedostatečným důkazem obžaloby bylo svědectví nedůvěryhodného detektiva. Ten tvrdil, že se žena při výslechu přiznala. Výpověď ale nebyla nikde zaznamenána a Milkeová ji před soudem popřela.  

Zásadním opomenutím žalobců podle soudu bylo, že před lety neuvedli, kdo je oním vyslýchajícím detektivem. Šlo totiž o muže, který byl později po řadě postihů od policie vyloučen. V jiných případech totiž opakovaně lhal pod přísahou a používal násilí pro vynucení výpovědi.