Letadla NATO znovu vyprovázela z Pobaltí ruské stroje

Riga - Letadla Severoatlantické aliance o víkendu vzlétla proti šesti ruským vojenským letounům, které se pohybovaly v těsné blízkosti lotyšského vzdušného prostoru. Oznámila to dnes lotyšská agentura LETA s odvoláním na informaci místního ministerstva obrany. Od počátku roku letectvo NATO v Pobaltí startovalo kvůli přeletům ruských strojů už čtyřiadvacetkrát.

Cvičné lety ruských letounů, které zdroje NATO označují za provokační, zesílily po loňské ruské anexi Krymu a po zahájení konfliktu na východě Ukrajiny. O víkendu se podle agentury LETA přiblížily k hranicím lotyšského vzdušného prostoru čtyři ruské stíhací a dva dopravní vojenské letouny.

V Lotyšsku od neděle probíhá vojenské cvičení NATO Operation Summer Shield (Operace letní štít), kterého se kromě lotyšských účastní vojáci z USA, Kanady, Lucemburska, Litvy a Německa. Do devítidenních manévrů se má zapojit až 1100 mužů.

Alianční manévry začaly dnes i v Estonsku. Podle agentury Regnum se jedná o zřejmě největší letecké cvičení na území této pobaltské země. Kromě personálu pozemních řídících a navigačních středisek se do nich zapojí i čtrnáct amerických bojových letounů F-16.

Pozornost baltských médií vyvolává v těchto dnech přejezd jednotek Dragoon Ride (Dragounská jízda), který je podle aliančního velení „viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO“. Konvoj téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.

Jedna z kolon v neděli dorazila z Estonska do lotyšské metropole Rigy, kde vojáky NATO přivítal lotyšský ministr obrany Raimonds Véjonis. Dnes se na 40 obrněných vozidel přesunulo z lotyšské metropole k další zastávce ve městě Iecava jižně od Rigy. Druhá kolona NATO dnes na přechodu Budzisko překročila litevsko-polské hranice a míří na jih.