Zemřel architekt singapurského blahobytu Lee Kuan Yew

Singapur – V 91 letech zemřel první singapurský premiér Lee Kuan Yew, který je považován za hlavního strůjce blahobytu tohoto státu. Tamní politické scéně dominoval Lee po více než tři desetiletí. Z vlády definitivně odešel v roce 2011 ve svých 87 letech. Teď stojí v čele tamní vlády jeho syn Lee Hsien Loong.

V prohlášení premiérské kanceláře se uvádí, že Lee zesnul pokojně v singapurské všeobecné nemocnici. „S obrovským zármutkem vám musím oznámit, že otec nás všech, zemřel. Byl inspirací celé naší společnosti, dodával nám kuráž a vždy a všude za nás bojoval. Díky němu můžeme být pyšní na to, z jaké země pocházíme,“ prohlásil premiér Lee Hsien Loong.

„Otec Singapuru“ stál u vzniku země jako moderního nezávislého státu v roce 1959. Ostrovní zemi se strategickým přístavem dovedl nejdřív k nezávislosti na Velké Británii, což se mu podařilo díky svazku s Malajsií. Po rozpadu federace už mu nestálo nic v cestě k proměně pětimilionového Singapuru v přední světové finanční centrum, kde se obyvatelé těší nezvykle vysoké životní úrovni. Od vyhlášení nezávislosti byl až do roku 1990 předsedou vlády.

Lee překonal etnické konflikty mezi Malajsijci a Číňany, singapurskou společnost vedl ke vzdělání, podnikavosti i jednotné komunikaci v angličtině. Kritici jeho vlády si stěžovali na kabinetní způsob vládnutí a na údajné potlačování opozice, z efektivního a zároveň autoritářského stylu Leeovy vlády se stal vzor úspěšné asijské alternativy k liberální demokracii. On sám k tomu kdysi poznamenal, že Singapuru se bez tvrdosti vládnout nedá.

Zemřel první premiér Singapuru (zdroj: ČT24)