Londýn: Jednání o Íránu pokročila, Teherán ale musí přidat

Londýn - jednání o jaderném programu Íránu v klíčových oblastech podstatně pokročila, uvedli dnes ministři zahraničí Spojených států, Británie, Francie a Německa. Shodli se ale na tom, že Írán ještě musí udělat důležité kroky, protože v některých věcech se posun kupředu stále nedaří, řekl po jednání v Londýně britský ministr zahraničí Philip Hammond.

Zástupci Íránu a šesti mocností - pěti stálých členů Rady bezpečnosti a Německa - se tento týden v Ženevě snažili dojednat dohodu o sporném íránském jaderném programu. Íránský prezident Hasan Rúhání po nich podle dnešních zpráv íránských médií prohlásil, že díky pokroku v jednání se podaří dosáhnout konečné dohody. „Shodli jsme se, že v klíčových oblastech nastal podstatný pokrok, zůstávají však důležité otázky, na nichž zatím shoda není možná,“ citoval Hammond ze společného prohlášení ministrů. „Nyní je řada zejména na Íránu, aby učinil obtížná rozhodnutí,“ dodal. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes předtím řekl, že jednání pokročila, dodal ale, že je třeba udělat „těžká rozhodnutí“.

Západ chce vyloučit možnost, že Írán vyvine jadernou zbraň, takový záměr ale Teherán popírá. Podle západních vyjednavačů by to mohl dokázat tím, že se vzdá technologie, která je k její výrobě potřebná. Na oplátku pak mají být zrušeny mezinárodní sankce.

Íránský jaderný program je předmětem diskusí už od roku 2005, kdy se případem začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. Postupně na Írán uvalila řadu sankcí a rezolucí vyžadujících zastavení jaderného programu. Rozhovory s Teheránem, v nichž se Washington výrazně angažuje, nyní vrcholí. Do konce března má být znám rámec dohody o íránském jaderném programu a konečná smlouva by pak měla být hotova v červnu. Teherán však na začátku března odmítl Obamův návrh na desetileté zmrazení programu. Výměnou za omezení jaderného programu nabízí Západ zmírnění či dokonce zrušení protiíránských sankcí, které v kombinaci s cenou ropy výrazně poškozují tamní ekonomiku.

Podle současného harmonogramu mají být klíčové body dohody dojednány do konce března. Další tři měsíce pak mají diplomaté věnovat dolaďování detailů. Západní i íránští diplomaté se sejdou znovu příští týden. Po minulém kole jednání uvedli, že stanoviska obou stran jsou od sebe hodně vzdálená, ale že se všechny delegace chtějí dohodnout. Írán chce, aby byly všechny sankce zrušeny okamžitě, což je podle jednoho evropského vyjednávače „mimo diskusi“.