Další video IS: Maskování džihádisté sťali tři pešmergy

Irbíl (Irák) - Radikálové z organizace Islámský stát (IS) zveřejnili šestiminutové video se stětím tří kurdských bojovníků na severu Iráku. Tři maskovaní džihádisté na záznamu v kurdštině hrozí, že zabijí desítky dalších zajatých pešmergů. Video se na internetu objevilo v době, kdy Kurdové slaví svůj tradiční svátek Nového roku.

Kurdští pešmergové hrají klíčovou roli v boji proti IS na severu Iráku. S pomocí leteckých úderů koalice vedené Spojenými státy se jim podařilo radikály vytlačit z části území, kterou IS obsadil po bleskové ofenzivě loni v červnu.

„Všem kurdským muslimům: Vězte, že neválčíme s vámi, ale s těmi, kdo se odvážili uzavřít spojenectví se Safíovci a křižáky, kteří vedou válku s muslimy,“ říká na záznamu jeden z radikálů. Používá přitom hanlivá označení pro Írán a křesťany. Poselství dalšího z maskovaných mužů je adresováno přímo prezidentovi kurdské autonomní oblasti na severu Iráku Masúdu Barzánímu: „Už jsme vás varovali, že každou střelou, která dopadne na lidi stojící pod naší ochranou, zabijete jednoho z vězňů vlastníma rukama.“

Kurdské síly ostřelovaly před několika dny severoirácký Mosul, který IS od loňského roku ovládá. Podle pešmergů se jednalo o odvetu za vypálení střely, kterou islamisté v pondělí zasáhli zeleninový trh v kurdském Irbílu.

V únoru zveřejnil IS video zachycující 21 kurdských pešmergů v klecích. V minulosti radikálové zaznamenali na video už několik stětí západních rukojmích, většinou novinářů a humanitárních pracovníků z USA, Británie a Japonska. Zajatého jordánského pilota Maáze Kasásbu upálili zaživa.

Na frontě v bojích s islamisty, kteří stále ovládají velké části severního Iráku a severovýchodní Sýrie, zahynulo přes 1000 kurdských pešmergů. Někteří Kurdové se ale připojili i k islamistům, odhady mluví až o několika stovkách.