Čeští vědci mapují zkázu mosulských památek

Praha - Čeští vědci sestavují interaktivní počítačovou mapu, která dokumentuje destrukci iráckého Mosulu radikály z Islámského státu. Odborníci shromažďují všechna dostupná data, která by v budoucnu mohla pomoct při obnově města. Zkáze neuniklo 34 sakrálních staveb, 29 islámských mešit, škol, hrobek a pět křesťanských kostelů a klášterů.

Kromě toho byly zničeny také dvě civilní budovy, palác a nemocnice z doby osmanské říše. Pouze šest zničených budov pocházelo z 20. století. Mosul tak ztratil značnou část své historické paměti. Celkem čeští vědci zaregistrovali 45 zničených objektů, z toho 36 nenávratně. Jsou úplně srovnané se zemí a rekonstruovat je nebude možné.

Projekt Ohrožená architektura města Mosul spojil členy České archeologické mise v severním Iráku: archeology Karla Nováčka a Lenku Starkovou ze Západočeské univerzity v Plzni a pražského arabistu a historika Miroslava Melčáka.

„Chceme vytvořit co nejdůkladnější seznam zničeného architektonického dědictví Mosulu a shromáždit informace o všech stavbách, aby je bylo možné zpětně odborně ohodnotit. Řada z nich totiž neprošla ani základním stádiem průzkumu. Druhý cíl je napomoci případným snahám o konzervaci zničených památek, popřípadě jejich rekonstrukci,“ přiblížil ve vysílání ČT24 Karel Nováček.

Rozhovor s archeologem Karlem Nováčkem (zdroj: ČT24)

Aktuální snímky nejsou k dispozici, ve skutečnosti může být zkáza ještě horší

Vědci pracují s archivními satelitními snímky, domnívají se proto, že konečný výčet navždy ztracených památek může být ještě vyšší. „Zatím máme k dispozici tři snímky kromě těch, které jsou volně dostupné na internetu. Pocházejí z průběhu loňského roku, ten poslední je tři měsíce starý,“ dodává archeolog. Vzájemným porovnáváním snímků vědci zjišťují, jak se změnil stav historického mosulského jádra. Nováček odhaduje, že první verze mapy by mohla být na internetu zpřístupněna během několika měsíců.

Karel Nováček:

„Aktivita Islámského státu se loni soustředila na klíčové památky a nejvýznamnější dominanty města. Z těch 45 poškozených a 37 zcela zničených staveb pocházela víc než polovina ze středověku.“ 

Radikálové IS zveřejnili záběry dokumentující ničení mosulské knihovny a muzea i památek ve starověkém Nimrúdu a Hatře. Minulý týden podle iráckých úřadů poničili části 2700 starého města Chorsábád. Město bylo jedním z významných center v Asyrské říši a proslulo díky obřím sochám okřídlených býků s lidskou hlavou.

Památky v iráckém Chorsábádu
Zdroj: Marie-Lan Nguyen/Wikipedia

Na území, které IS ovládá, se nacházejí jedna z nejvýznamnějších archeologických nalezišť světa. Jen v severoirácké provincii Ninive mají radikálové pod kontrolou 1700 archeologických nalezišť.

Islámský stát vnímá vše, co není v souladu s jeho interpretací sunnitského islámu, jako kacířství. Jeho členové prastaré památky nejen ničí, ale jejich prodejem se snaží i vydělat.

Organizace spojených národů označila zvěrstva páchaná islamisty na starověkých pokladech jako válečný zločin a útok proti společnému dědictví celého lidstva. Irák požádal mezinárodní leteckou koalici, aby archeologická naleziště ochránila.