Ledu v Arktidě bylo letos v zimě nejméně od počátků měření

Washington - Mořského ledu v Arktidě bylo během letošní zimy rekordně málo. Od začátku měření v roce 1979 bylo množství ledu dokonce úplně nejmenší. Podle zprávy amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) v oblasti kolem severního pólu zamrzla plocha o rozloze 14,5 milionu kilometrů čtverečních. Průměr pro období let 1981-2010 je o více něž 1 milion kilometrů čtverečních větší.

Geolog Cílek: Teplé klima je schopné destabilizovat celé státy (zdroj: ČT24)

Vědci pokrytí vodní plochy ledem v oblasti Arktidy měří pomocí satelitních snímků a srovnávají údaje z doby, kdy je ledová plocha během zimy na maximální úrovni. Letos bylo mořského ledu nejvíc 25. února. S nadcházejícím jarem ho rychle ubývá.

Největší naměřená rozloha ledovců byla tuto zimu nejnižší za posledních více než 35 let a přepsala dosavadní rekord z roku 2011. Tehdy bylo ledu o 130 tisíc kilometrů čtverečních více. Podle expertů může za extrémní výsledky zejména neobvykle teplé únorové počasí v některých částech Ruska a Aljašky.

„Postupné mizení ledovců hluboce ovlivňuje lidi, rostliny a zvířata v polárních oblastech, ale kvůli zvedání hladin oceánů i jinde na světě,“ komentoval nové údaje na serveru BBC News britský klimatolog Bob Ward.

Z ledových ploch světa každých deset let odtají zhruba 4 procenta

Kromě úrovně maximálního zalednění sledují odborníci i to, kolik ledu je v Arktidě během nejteplejšího letního období. Ledovce mají nejmenší rozlohu zpravidla v září, kdy jejich rozloha v posledních letech dosahuje něco málo přes čtyři miliony kilometrů čtverečních.

Podle údajů Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) ledu na planetě od roku 1979 ubývá v průměru o 3,8 procenta za jedno desetiletí. To by mohlo znamenat, že v Arktidě v druhé polovině tohoto století během léta už žádný led nebude.