Tři zranění po střelbě v Kodani. Gangy si vyřizovaly účty

Kodaň - Tři lidé byli dnes zraněni při střelbě na parkovišti v suterénní části nákupního centra na jihu dánské metropole Kodaně. Místní policie uvedla, že přestřelka pravděpodobně vypukla mezi členy znepřátelených gangů. Policisté mají v Kodani po únorových útocích na synagogu a na seminář o islamismu a svobodě slova zvýšenou pohotovost.

Incident se stal v obchodním centru Field's kolem poledne. Tři osoby utrpěly bodná a střelná zranění do břicha, paže a zad. Tři lidé byli zadrženi.

„Vypadá to, že se dvě skupiny lidí začaly hádat a vše vyvrcholilo na parkovišti, kde byl vypálen zatím neznámý počet střel,“ uvedl tiskový mluvčí dánské policie Sebasttian Richelsen.

Celkem bylo do sporu zahrnuto osm lidí mezi 20 a 30 lety. Důvod konfliktu není zatím jasný a neví se ani to, zda jsou mezi zatčenými pachatelé střelby. Na Twitteru policie konflikt popsala jako „vyrovnávání účtů“. 

Střelba na parkovišti kodaňského nákupního centra
Zdroj: ČTK/AP/Polfoto/Finn Frandsen

V únoru dvaadvacetiletý Dán palestinského původu Omar Abdel Hamid El-Hussein na semináři o islamismu a svobodě slova zabil pětapadesátiletého dánského dokumentaristu Finna Nörgaarda, který stál před budovou. Diskusi pořádal švédský karikaturista Lars Vilks, jehož muslimové už v minulosti kritizovali za karikatury proroka Mohameda.

O několik hodin později útočník vyzbrojený dvěma ručními zbraněmi zastřelil člena ochranky kodaňské synagogy Dana Uzana. Atentátníka, který při útocích také zranil pět policistů, pak zastřelila policie. 

Vydáno pod