Unie rozhoduje o sankcích, Merkelová nevylučuje zpřísnění

Berlín - Evropská unie je připravena přijmout nové protiruské sankce, pokud se nepodaří naplnit dohody z Minsku, které měly zajistit příměří na Ukrajině. Po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem to dnes v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová. O prodloužení protiruských sankcí má rozhodnout nadcházející summit EU. Porošenko opět obvinil Rusko a proruské separatisty z porušování minských dohod; v mírovém plánu podle něj není k těmto dohodám alternativa.

„V nutném případě jsme připraveni k novým sankcím,“ řekla Merkelová s tím, že unie takové opatření přijme při hrubém porušení dohod z Minsku. Dodržováním dohod a situací na Ukrajině se podle kancléřky bude tento týden zabývat i summit EU, Merkelová však neočekává, že by na něm padlo právně závazné rozhodnutí o konkrétní úpravě sankcí.

Osmadvacítka se ale podle kancléřky zatím ani nechystá protiruské sankce zmírnit. O takovém kroku by bylo možné mluvit jedině ve chvíli, kdy se začnou dohody o příměří uskutečňovat. Merkelová zároveň zdůraznila, že ani zastavení bojů na východě Ukrajiny nebude mít dopad na samostatný balíček sankcí, které EU uvalila na ruské představitele v souvislosti s anexí Krymu.

Unijní sankce, které zakazují export některých výrobků a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy, jsou platné rok. Bez prodloužení by skončily v červenci.

Protiruské sankce jsou i neoficiálním tématem dnešního setkání unijních ministrů zahraničí. Šéfové diplomacií se podle Lubomíra Zaorálka budou snažit nalézt společné stanovisko ještě před čtvrtečním setkáním prezidentů a premiérů zemí EU.

Rakouský ministr Sebastian Kurz poznamenal, že v souvislosti s Minskem je třeba velmi opatrně volit slova. „Minsk je naše nejlepší šance na mírové řešení a měla by být využita,“ prohlásil. Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že sankce by měly ve stávající podobě zůstat zachovány. Odmítl argument, že je třeba věřit v dobrou vůli ruské strany či proruských separatistů. „Nevím, jestli je to naivita, nebo pokrytectví,“ řekl podle tisku.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond doufá v jasnou politickou shodu na udržení sankcí do konce letošního roku. „Je významné vyslat Rusům signál, že jsme jednotní a odhodlaní a že musejí splnit své závazky před tím, než budou sankce uvolněny,“ vysvětlil. 

Zaorálek nepochybuje o tom, že Unie nakonec jednotné stanovisko nalezne. „Unie na základě toho, co se v terénu odehrává, jasně vytyčí způsob, kterým bude posuzovat situaci, a podle toho posuzovat, co se sankcemi,“ předpokládá.

Federica Mogheriniová dnes připomněla ve svém prohlášení rok od referenda o připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku. „EU neuznává a odsuzuje toto porušení mezinárodního práva,“ napsala. Unie je podle ní odhodlána se dál řídit politikou neuznání tohoto vývoje a je znepokojena soustředěním ruských vojenských sil na poloostrově a tamním porušováním lidských práv, včetně perzekucí zástupců národnostních menšin."

Tisková konference Angely Merkelové a Petra Porošenka (zdroj: ČT24)

Pro dohody z Minsku neexistuje alternativa

Porošenko obvinil proruské separatisty, že dohody z Minsku neplní. Rusko podle něj navíc nevyužívá svůj vliv na separatisty k tomu, aby naplnění dohod prosadilo. Stahování těžkých zbraní z fronty podle něj nelze nezávisle ověřit, Ukrajina také stále nezískala zpět kontrolu nad svou hranicí s Ruskem.

Kyjev naopak podle Porošenka dohody z Minsku plní a nahlásil Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jaké těžké zbraně z jakých míst fronty na východě Ukrajiny stahuje. Ukrajinský prezident také uvedl, že jeho země je připravena nabídnout povstaleckým oblastem na východě země zvláštní status v rámci země.

Porošenko i Merkelová se shodli, že dohody z Minsku jsou v současnosti jedinou možností, jak dosáhnout příměří na Ukrajině. Na jeho podobě se v únoru dohodli v běloruské metropoli Merkelová, Porošenko a prezidenti Francie a Ruska Francois Hollande a Vladimir Putin. 

Boje na východě Ukrajiny si dnes poprvé po pěti dnech vyžádaly nové oběti. Podle Kyjeva v Donbasu zahynul ukrajinský voják, povstalci hlásí dva mrtvé. Ztráty na životech naposledy bojující strany oznámily minulou středu. Od poloviny února, kdy byla v Minsku podepsána dohoda o příměří, se intenzita bojů na východě Ukrajiny výrazně snížila. Přestřelky ale neustaly.
 
Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko v dnešní informaci neupřesnil, kde a za jakých okolností ukrajinský voják zahynul. Informace povstaleckého „ministerstva obrany“ hovoří o tom, že boje se v posledních 24 hodinách soustředily do oblasti mariupolského přístavu. Armádní tank tam prý ostřeloval nákladní auto povstalců a dva členy jeho posádky zabil.