Milionář Durst se asi omylem přiznal v televizi k vraždám

New Orleans (USA) – Zřejmě nevědomky se v televizním dokumentu přiznal k vraždám milionář Robert Durst, člen jedné z nejbohatších realitních rodin v zemi. Dursta zadržela policie, on sám ale trvá na své nevině. Kvůli dalším vraždám byl vyšetřován již v minulosti.

Jednasedmdesátiletého muže zadrželi v sobotu v New Orleans na základě zatykače, který na něj byl vydán v souvislosti s 15 let starou vraždou jeho asistentky a mluvčí. Policie již v minulosti řešila Durstův možný podíl na pravděpodobné smrti jeho manželky, která beze stopy zmizela v roce 1982, a na vraždě jeho souseda z roku 2001.

Durst, jehož život provází mnoho divokých zvratů a který je okolím považován za podivína, byl v souvislosti s případy opakovaně vyslýchán a dokonce i jednou souzen, vina mu však nebyla prokázána.

Den po Durstově zadržení odvysílala televize HBO dokument o jeho životním příběhu The Jynx, během jehož natáčení měl připnutý miniaturní mikrofon. Závěrečný záběr filmu byl doprovázen slovy, která podle filmařů mikrofon zachytil, když byl Durst sám v koupelně. „Tak, a je to. Dostali tě… Co jsem, sakra, udělal? Zabil je všechny, samozřejmě,“ říká Durst, aniž by on či autoři dokumentu objasnili, jak byla slova myšlena.

Závěrečná scéna filmu The Jinx (zdroj: ČT24)

Policie tvrdí, že jeho zadržení souvisí s novými důkazy, které se proti němu objevily, podle jeho právníka je však načasováno v koordinaci s nedělním filmem.

Novým důkazem hovořícím v Durstův neprospěch má být dopis, který před lety napsal zmíněné asistentce. Písmo z ručně psané adresy má shodné znaky jako rukopis, kterým anonym poslal krátce po její vraždě policii oznámení, že se v jejím bytě nachází mrtvola. Na obou dopisech je stejná pravopisná chyba - místo „Beverly Hills“ tam stojí „Beverley Hills“. Sám Durst navíc v dokumentu říká, že tento anonym mohl policii poslat jen vrah.

Nejstarší syn a předpokládaný hlavní dědic realitního impéria Durstů (rodinný majetek odhadl magazín Forbes na čtyři miliardy dolarů - přes 105 miliard Kč) se s rodinou rozešel poté, co otec před smrtí učinil šéfem podniku jeho mladšího bratra Douglase. Ten zatčení sourozence teď přivítal a prý doufá, že „bude konečně uznán vinným za vše, co udělal“.

Robert Durst
Zdroj: ČTK/AP/Pat Sullivan

V roce 1982 nahlásil Durst zmizení své ženy Kathleen, policie však případ vyšetřovaný jako vraždu po letech odložila. Jeho asistentka byla zavražděna krátce před tím, než měla v této kauze svědčit. Po její smrti se Durst z New Yorku uchýlil do ústraní do Texasu, justici však začal opět zajímat, když se v moři našlo rozřezané tělo jeho zavražděného souseda.

Durst byl po vraždě několik měsíců na útěku, policie jej však zadržela kvůli krádeži v obchodě, jíž se dopustil nehledě na to, že měl v tu chvíli v peněžence 500 dolarů a v autě dalších 37 000, dvě pistole a balíček marihuany.

Přestože se k vraždě postaršího souseda přiznal, soud jej obvinění z vraždy zbavil a přistoupil na obhajobu, že šlo o sebeobranu a že Durst trpí Aspergerovým syndromem. „Měl neuvěřitelné štěstí, že tolik lidí, kteří ho vyšetřovali, to vzdalo, ale myslím, že se to možná mění,“ prohlásila soudkyně Susan Crissová, která jej zprostila viny v texaském procesu.