Vanuatu se z bouře Pam jen tak nevzpamatuje

Port Vila - Na tichomořské souostroví Vanuatu, které o víkendu ničivě zasáhla mohutná tropická bouře Pam, dál proudí humanitární pomoc, úřady ale stále neznají přesný rozsah škod. Nic bližšího se zatím neví ani o osudu desetitisíců lidí, kteří žijí na odlehlých ostrovech, s nimiž stále není žádné spojení.

Na letišti v metropoli Port Vila přistálo dalších několik letadel z Austrálie a Nového Zélandu s nákladem potravin, pitné vody, stanů nebo léků. V hlavním městě bouře zničila 90 procent budov, potvrzených obětí je zatím deset. Podle humanitární organizace Oxfam je ale pravděpodobné, že počet mrtvých poroste. Některé menší ostrovy, které nemají ani evakuační centra, totiž bouře zasáhla plnou silou a prakticky veškerou zástavbu srovnala se zemí.

České úřady neměly do neděle kontakt s jedním českým občanem na Vanuatu, mezitím ho ale navázaly, a vědí tak o všech českých občanech, kteří se v oblasti nacházejí," oznámil tiskový odbor českého ministerstva zahraničí.

Do Vanuatu se z Japonska vrací prezident Baldwin Lonsdale, podle něhož zásah živlu znamenal pro malý stát obrovskou ránu a Vanuatu se bude z následků vzpamatovávat dlouho. „Potom, co jsme dosáhli takového rozvoje, je to všechno pryč,“ řekl. Podle něj ke katastrofě přispěly i globální změny klimatu.

Podle humanitárních skupin patří podmínky na Vanuatu k nejnáročnějším, jakým kdy museli čelit. Záchranáři v terénu varují, že neexistuje způsob, jak dostat potřebnou pomoc na 80 ostrovů, z nichž se souostroví Vanuatu skládá. Podle nich může trvat několik dnů, než se jim podaří dostat do odlehlejších vesnic.

Podle ředitele skupiny Save the Children na Vanuatu Toma Skirrowa jsou logistické podmínky ještě horší než po tajfunu Haiyan, který v listopadu 2013 zasáhl Filipíny. Tehdy zahynulo víc než 7350 lidí a tajfun zasáhl oblast o rozloze Portugalska. „Můžu vám říct, že tohle bude logisticky horší. Počty jsou sice nižší, ale percentuálně je populace zasažená mnohem hůř,“ řekl Skirrow.

Následky tropické bouře Pam na Vanuatu
Zdroj: ČT24

Mluvčí CARE International Tom Perry uvedl, že přiletět do hlavního města bylo „šokující“. „Bylo srovnáno se zemí, všechna zeleň je v podstatě horizontální, jen stromy místy trčí jako zpřelámaná párátka. Je těžké najít dům, který nebyl poškozený,“ řekl australské rozhlasové a televizní stanici ABC. Rozsáhlé škody podle něj potvrdily také přelety nad dalšími ostrovy Vanuatu, kde žije asi 270 000 obyvatel.

„Je to frustrující. Pořád trčíme na malém kousku Port Vily, nedokážeme se ani dostat na sever ostrova Efate, na němž hlavní město leží, abychom zjistili, co se tam stalo,“ dodal. „Poslali jsme letadla k přeletům nad dalšími ostrovy a posádky potvrdily, co jsme tušili: Všechno je zničené, ale zatím nevíme, co se stalo s lidmi,“ řekl.

„Jsem si naprosto jistý, že tu bude nejméně 150 000 lidí podstatně postižených, s největší pravděpodobností bez střechy nad hlavou, a 75 000 z nich budou děti,“ dodal Perry. „Některé z ostrovů jsou odkázány na jednu komunikační věž - a tu teď bouře zničila. Jsme od nich doslova odříznutí. Postupně získáváme informace o rozsahu škody. Myslím, že před sebou máme spoustu práce,“ říká Tim Nelson, charitativní pracovník skupiny Save the Children.

Souostroví Vanuatu tvoří 83 ostrůvků v jihovýchodní Oceánii, seskupených do tvaru písmene Y. Největšími ostrovy jsou Espiritu Santo, Malakula a Efaté. Častým jevem tu jsou zemětřesení a sopečná činnost. Pobřeží velké části ostrovů, které jsou sopečného původu, tvoří korálové útesy. Na 12 200 kilometrech čtverečních žije 275 343 obyvatel, 80 procent se jich hlásí k římskokatolickému vyznání.

Za koloniálního období v letech 1906–1980 se souostroví nazývalo Nové Hebridy. Republika vznikla 30. července 1980. Patří k nejchudším zemím světa, zdroj příjmů představuje zemědělství, rybolov a turistika. Souostroví je závislé na zahraniční pomoci, převážně z Austrálie. Téměř žádné přímé daně z něj dělají daňový ráj, byť kvůli odlehlosti i slabé rozvinutosti finančních služeb se nijak zvlášť nevyužívá.

Vydáno pod