Na Vanuatu míří první pomoc. Vyhlášen byl stav nouze

Port Vila - Po řádění tropické bouře Pam platí na souostroví Vanuatu stav nouze. Úřady zatím potvrdily deset obětí, jejich počet ale s největší pravděpodobností poroste, až se záchranáři dostanou na odlehlé ostrovy. Cyklona tichomořské území zdevastovala, jen v hlavním městě Port Vila poškodila až 90 procent domů. Stále nefunguje elektřina a telefonní spojení. Některé státy a neziskové organizace dnes vyslaly do postižené oblasti první zásilky pomoci.

„Vláda vyhlásila stav nouze na celém území,“ sdělil mluvčí úřadu pověřeného řešením katastrof Paulo Malatu. „V metropoli Port Vile je potvrzeno osm obětí a 30 zraněných,“ dodal. Nepotvrzené zprávy ale hovoří o dalších 44 mrtvých na severovýchodních ostrovech. Na souostroví dnes dorazila první letadla s humanitární pomocí a záchrannými týmy z Nového Zélandu a z Austrálie.

Humanitární organizace Oxfam uvedla, že v hlavním městě souostroví cyklon poškodil až 90 procent domů. Vichr o rychlosti přesahující 300 kilometrů za hodinu ničil lodě a úrodu a přerušil dodávky elektřiny a telekomunikační spojení, které nebylo doposud obnoveno. „Naše telekomunikační linky stále nefungují. Nemáme informace z jiných míst než z metropole Port Vily… Postižení teď nejvíce potřebují přístřešky, potraviny a hygienické potřeby,“ řekl Malatu.

Humanitární pracovníci se obzvláště obávají o situaci na jižním ostrově Tanna. Jeden z činitelů australského Červeného kříže řekl, že se tam jednomu letadlu podařilo přistát a jeho posádka potvrdila rozsáhlou zkázu. „Prakticky všechny stavby, které nebyly z betonu, jsou smeteny s povrchu zemského,“ řekl tento zdroj. Na ostrově se zhruba 29 tisíci obyvatel, ležícím zhruba 200 kilometrů jižně od Port Vily, byly podle něj zatím potvrzeny dvě oběti bouře Pam.

Bouře nejvyšší, páté kategorie přinesla do hlavního města Vanuatu rovněž záplavy. Na pobřeží narážely vlny o výšce až osmi metrů. Podle svědků vypadá metropole jako po bombardování, bez domova jsou tisíce lidí. Těžce zasažen bylo však také ostrovní Tuvalu ležící severovýchodně od Vanuatu. Podle tamního premiéra je zasažena polovina obyvatelstva, voda odnesla domy a zničila úrodu na polích.

Pomoc míří z Nového Zélandu a Austrálie

Jistou naději dodalo dnes částečné znovuotevření letiště v Port Vile, kde bylo povoleno přistát prvním letadlům s humanitární pomocí. Novozélandský vojenský letoun Hercules přistál s osmi tunami základních potřeb a krizovým týmem. Dvě vojenská letadla s týmy zdravotníků, záchranářů a pátračů i s nákladem nejnutnějších potřeb vyslala Austrálie.

„Balíček pomoci má hodnotu pěti milionů australských dolarů (téměř 100 milionů Kč),“ prohlásila australská ministryně zahraničí Julia Bishopová. Nový Zéland vyčlenil na pomoc Vanuatu 2,5 milionu novozélandských dolarů (asi 48 milionů Kč) a Británie, která spolu s Francií vládla Vanuatu do získání nezávislosti v roce 1980, nabídla pomoc v hodnotě až dvou milionů liber (bezmála 77 milionů Kč).

Vanuatu - chudý ráj na zemi

Souostroví Vanuatu, které patří mezi nejchudší země světa, tvoří přes 80 ostrovů, na kterých žije asi 267 tisíc lidí. Zhruba 44 tisíc z nich obývá metropoli Port Vila. Ostrovy vyčnívají nízko nad hladinu moře a jsou tak velmi zranitelné v případě přírodních katastrof.

Vydáno pod