Srbský prezident připustil možnost rozdělení Kosova

Bělehrad - Srbský prezident Boris Tadić poprvé připustil, že by de facto uznal existenci nezávislého Kosova. Tadić totiž přiznal, že je možné, že když selžou snahy Bělehradu připojit území bývalé srbské provincie Kosovo zpět k Srbsku, bude Srbsko uvažovat o možném rozdělení tohoto nejmladšího evropského státu mezi většinové Albánce a menšinové Srby.

Kosovo vyhlásilo přes odpor Srbska nezávislost letos v polovině února. Od té doby se spekuluje, že jednou z možností řešení kosovského problému by bylo rozdělení země mezi většinové Albánce a menšinové Srby.

Na dotaz, zda by vláda podpořila rozdělení Kosova, Tadić reagoval: „Jsem připraven o takové variantě uvažovat, pokud se všechny ostatní možnosti vyčerpají.“ Prezident je tak vůbec prvním vysoce postaveným srbským politikem, který se o takové alternativě veřejně zmínil.

Představitelé Kosova dělení země jednoznačně odmítají. Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku 17. února. Nový stát od té doby uznalo na 50 zemí, včetně České republiky. Srbsko naopak samostatné Kosovo odmítá a dál ho považuje za součást svého území. Na straně Bělehradu stojí také Rusko.

Kosovo

● Žijí tam 2 miliony lidí.

● 90 procent obyvatel je albánských a 10 procent srbských.

● Převážná většina Srbů obývá sever země, který hraničí se Srbskem.

● Srbové v Kosovu si vytvořili vlastní samosprávu a požadují připojení k Srbsku.

Mapa Srbska a Kosova
Zdroj: ČT24