Koaliční letadlo v Iráku omylem pálilo do vlastních řad

Bagdád/Damašek - Koaliční letadlo bojující proti radikálům v Iráku omylem zasáhlo sídlo velení armády u Ramadí a zabilo 22 iráckých vojáků. Zástupci koalice to ale odmítli a stojí si za tím, že cílili pouze na pozice islámského státu.

Letadla íránské armády prý v oblasti neoperovala už dva měsíce. „Žádná naše letadla nemají bojové úkoly v provincii Anbár,“ sdělil zástupce iráckého vojska. Také policie prohlásila, že nad Ramádí bylo koaliční letadlo, není prý ale jasné, které země. 

Vojáci se nyní zaměřili na osvobození města Tikrít a zhruba po týdnu se jim podařilo dostat se na severní okraj. V centru města by vojáci podle svých zástupců mohli být do tří, čtyř dní. Bojuje se také o Ramádí, kde radikálové ve středu spáchali 13 sebevražedných útoků. Iráčtí vojáci po těchto atentátech požádali o leteckou podporu, kterou prý koalice poskytla. 

Další těžké boje hlásí syrští ochránci lidských práv z pobřežní syrské provincie Latákíja. V bitvě o strategický kopec tam ve středu údajně padlo 50 vojáků a radikálů hlásících se k Al-Káidě. Vesnici Salma sice v noci znovu dobyli členové fronty An-Nusra, ale okolí drží vojáci. 

Irácká armáda bojuje s IS o Tikrít
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Provincie Latákíja je sídlem alávitských kmenů, o něž se opírá vláda v Damašku. Fronta An-Nusra tam měla silné zastoupení až do začátku března, kdy syrské letectvo při jednom z útoků zabilo jejího vojenského velitele.

V řadách islamistů zahynul australský student

Dnes navíc v zemi zemřel při sebevražedném útoku australský student, který se připojil k radikálům z Islámského sátu (IS). Podle australské vlády jde o osmnáctiletého Jakea Bilardiho z Melbourne, který odjel do Iráku loni přes Turecko.

Premiér Tony Abbott případ označil za děsivý. Na internetu se ve středu objevila fotografie zachycující Australana za volantem bílého auta s popiskem Ať ho Bůh přijme. Ministerstvo zahraničí ale nemá možnost zprávy o Bilardiho smrti potvrdit.

Obyvatelé Tikrítu se bojí sektářského krveprolití (zdroj: ČT24)