Stranu Le Penové prověřuje europarlament. Měla zpronevěřit miliony

Štrasburk - Lídryně francouzské krajní pravice Marine Le Penová čelí protikorupčnímu vyšetřování. Je podezřelá ze zneužití milionů eur z evropských peněz. Podle Evropského parlamentu nechala pracovat 20 asistentů svých europoslanců na kampani do francouzských voleb, což porušuje unijní pravidla. I když Národní fronta obvinění popírá, europoslanci z kontrolního výboru už škodu vyčíslili.

„Nejspíš zneužila spolu se svými poslanci 7,5 milionu eur, což je poměrně veliká částka,“ sdělil České televizi europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Evropský parlament v pondělí oznámil, že na protikorupční úřad se s žádostí o prošetření případu obrátil předseda EP Martin Schulz. Štrasburk trvá na tom, že práce asistentů musí přímo souviset s činností týkající se europarlamentu.

Protiunijní a protiimigrační Národní fronta má v Evropském parlamentu 22 poslanců včetně své předsedkyně Marine Le Penové. Z některých průzkumů vychází jako strana s nejsilnější voličskou podporou ve Francii. Těží z nespokojenosti se socialistickým prezidentem Francoisem Hollandem a vysokou nezaměstnaností. 

Le Penová na Twitteru uvedla, že hodlá proti „falešnému obvinění“ podat stížnost. Místopředseda strany Florian Philippot k podezřením uštěpačně na Twitteru poznamenal, že „Schulz má v zásadě pravdu“, protože „naši asistenti nepracují pro Evropskou unii, ale proti ní“. 

Podpora Národní fronty ve Francii stále sílí

Podle nového průzkumu by v prvním kole nadcházejících místních voleb mohla nejvíce uspět právě strana Le Penové. Anketa agentury Odaxa předpovídá Národní frontě až 31 procent hlasů. Na druhém místě by měla skončit pravicová koalice vedená stranou UMP v čele s bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym. Vládní socialisty by mohlo podle průzkumu celkově podpořit jen 20 procent voličů. 

Francouzi začnou 22. března volit nové vedení všech 96 departementů. Do druhého, rozhodujícího kola 29. března postoupí v každém místě nejlepší dvě kandidátní listiny. FN si dala za cíl získat nejméně jeden departement, ale podle komentářů by mohla nakonec vyhrát i ve více těchto významných správních obvodech.

Program Národní fronty obsahuje omezení imigrace, návrat k tradičním hodnotám v podobě například zákazu potratů, větší nezávislost na Evropské unii a dalších mezinárodních organizacích, stanovení tarifů nebo jiná ochranářská opatření před levným dovozem, obnovení trestu smrti, zejména pro teroristy, vrahy a překupníky drog, zrušení dvojího občanství, nižší daně a zastavení výstavby mešit.