Top Gear brzdí. BBC odstavila moderátora kvůli napadení producenta

Britská televizní stanice BBC na nějakou dobu odstavila moderátora populárního automobilového pořadu Top Gear Jeremyho Clarksona. Důvodem je prý roztržka s producentem. Diváci se tuto neděli pořadu nedočkají. BBC už Clarksona několikrát varovala, aby přestal s rasistickými poznámkami.

Čtyřiapadesátiletý Clarkson nebude moderovat pořad po celou dobu, kdy má probíhat vyšetřování incidentu. „Nikdo jiný suspendován nebyl. Top Gear se tuto neděli nebude vysílat,“ oznámila BBC. Tentokrát se měl v pořadu objevit bývalý fotbalista Gary Lineker.

Stanice varovala moderátora loni v květnu poté, co utrousil během natáčení rasistickou poznámku. BBC to označila za poslední varování, jinak prý přijde o místo. Žádné další podrobnosti o nejnovějším incidentu stanice nesdělila. 

Clarkson byl jízlivý už minulý měsíc, když tvrdil, že Top Gear hledá nového moderátora. „Žadatel by měl být starý, špatně oblečený, pedantský, ale schopný se dostat do práce včas,“ uvedl na Twitteru. Pořad moderuje už 13. rokem a kontroverzí bylo za tu dobu víc než dost.

Argentina kupříkladu štáb loni na podzim vyhostila kvůli tomu, že Clarkson měl na svém autě poznávací značku H982 FKL. Ta podle úřadů připomínala válku o Falklandy v roce 1982. Argentina, která v ní prohrála, si stále činí nárok na souostroví. V roce 2011 se BBC musela omlouvat za to, že Clarkson označil Mexičany za lenochy. Několik kontroverzí se pak týkalo uštěpačných rasistických výroků. 

Pořad Top Gear je jedním z nejoblíbenějších pořadů. Celosvětová sledovanost pořadu se odhaduje na 350 milionů diváků.