Irácká armáda postupuje, bitva o Tikrít je na spadnutí

Bagdád – Irácká armáda se blíží k Tikrítu, který ovládají bojovníci Islámského státu (IS). Má se nacházet jen několik kilometrů od centra města. Boj o Tikrít by se proto podle CNN mohl uskutečnit během několika dnů. Za poslední tři dny irácké síly prý postoupily o zhruba 80 km směrem k městu. IS dnes na severu Iráku údajně popravil tři muže, z nichž dva měli být obviněni z homosexuality.

Podle posledních informací se vojákům již podařilo dobýt město Alám, o které sváděli několik dní tvrdé boje. Příslušníci bezpečnostních složek prý vstoupili do města brzy ráno a o několik hodin později ho již měli zcela pod kontrolou, uvedli dva nejmenovaní armádní představitelé. Alám leží jen několik kilometrů severně od Tikrítu.

Hadi Al-Ameri, velitel šíitských polovojenských sil, prohlásil, že je přesvědčen, že jeho muži jsou schopni Tikrít dobýt bez pomoci koalice vedené Spojenými státy. „Každý, kdo věří v mezinárodní koalici, která má osvobodit Irák, vkládá své naděje ve fatu morgánu. Lidé Iráku osvobodí svou zemi sami a zastaví Islámský stát,“ tvrdí.

Al-Ameriho jednotky jsou společně s iráckou armádou vůdčí silou celé operace. Podporuje je však i Írán, který Iráku poskytuje zbraně i munici. Podle Pentagonu je dokonce možné, že íránští vojáci v místě obsluhují těžké dělostřelectvo a raketomety. „Mnohokrát jim děkujeme za podporu, Írán má s bojem proti terorismu více zkušeností než kdokoliv jiný na světě,“ prohlásil Al-Amerí.

Irácká armáda a polovojenské jednotky šíitských dobrovolníků zahájily 1. března na povel iráckého ministerského předsedy Haidera Al-Abadiho širokou ofenzivu s cílem dobýt zpět provincii Saladdín a její hlavní město Tikrít, rodiště bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Území je od května loňského roku pod nadvládou Islámského státu. Akce se účastní asi 30 000 vojáků. Bitva o Tikrít je považována za klíčový test pro irácké bezpečnostní složky. Město totiž leží na spojnici mezi Bagdádem a severoiráckým Mosulem, k jehož dobytí se armáda chystá na jaře. Podle OSN uteklo kvůli bojům z města a jeho okolí již 28 000 lidí.

Ofenziva na severu Iráku

Kurdským silám se v pondělí údajně podařilo za silné podpory spojeneckých náletů vytlačit islamisty z jejich dosavadních pozic v okolí strategického severoiráckého města Kirkúk. Za posledních 24 hodin byly dobyty tři vesnice doposud kontrolované Islámským státem. Zabito bylo asi 100 bojovníků IS.

Poprava homosexuálů

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát dnes údajně na severu Iráku setnuli hlavu třem mužům, dva měli být obviněni z homosexuality a třetí z rouhání. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na fotografie, které se dnes objevily na internetu. Na záběrech jsou vidět klečící muži se zavázanýma očima a maskovaný popravčí oblečený v černém, který drží dlouhý meč. Informace ale nemohly být nezávisle ověřeny.

Vydáno pod