Francie přišla při natáčení reality show o své sportovní hvězdy

La Rioja/Paříž – V odlehlé části severozápadní Argentiny se při natáčení dobrodružné televizní reality show o přežití srazily dvě helikoptéry. Zemřelo všech deset lidí na palubě. Mezi mrtvými je osm francouzských sportovců včetně dvou držitelů olympijských medailí, kteří se natáčení pro francouzskou stanici TF1 účastnili. Zahynuli také dva místní piloti. Příčina havárie se vyšetřuje.

Helikoptéry se údajně srazily krátce po vzletu ve výšce asi 100 metrů nad zemí. Počasí bylo podle argentinské tiskové agentury Telam v té době příznivé. K nehodě došlo poblíž Villa Castelli v provincii La Rioja, zhruba 600 kilometrů severozápadně od Córdoby. Podle ministra pro bezpečnost provincie Césara Angula nehodu nikdo nepřežil. Angulo uvedl, že podle svědků byla slyšet exploze. Případ se stále vyšetřuje.

Mezi mrtvými jsou i známí francouzští sportovci

Mezi mrtvými jsou i sportovní hvězdy, které se účastnily natáčení. Francouzský prezidentský palác oznámil, že zemřela známá námořnice Florence Arthaudová (57), francouzská plavkyně a olympijská medailistka Camille Muffatová (25) a boxer Alexis Vastine (28).

Arthaudová v roce 1990 překonala tehdejší rekord v nejrychlejší sólové plavbě přes severní Atlantik. Podle agentury Reuters byla jednou z prvních žen, které si vydobyly své místo v převážně mužském jachtařském světě. Muffatová získala na olympiádě v roce 2012 zlato, stříbro i bronz, Vastine byl v roce 2008 bronzový. 

„Náhlá smrt našich francouzských spoluobčanů vyvolala obrovský zármutek,“ uvedl v prohlášení francouzský prezident Francois Hollande.

Elysejský palác potvrdil, že se nehoda stala během filmování dobrodružné reality show „Dropped“ pro stanici TF1. Natáčení se vždy účastní osm sportovních hvězd, které jsou vysazeny v nehostinném prostředí. Natáčení nejnovější série začalo koncem února v Patagonii. Podle představitelů provincie La Rioja se v oblasti nacházelo asi 80 členů filmového štábu, převážně Francouzů.

„Celý francouzský sportovní svět truchlí, protože jsme ztratili tři velké šampiony,“ řekl rádiu RTL francouzský ministr sportu Thierry Braillard.

Jedním z účastníků reality show byl i bývalý francouzský fotbalový reprezentant Sylvain Wiltord. „Je mi líto mých přátel, jsem otřesen, šokován, nemám slov,“ napsal Wiltord na Twitteru. Spolu s ním byli v Argentině i bývalé francouzské sportovní hvězdy – krasobruslař Philippe Candeloro, plavec Alain Bernard a cyklistka Jeannie Longová.

Nejde o první úmrtí při natáčení reality show pro televizi TF1. V roce 2013 zemřel při natáčení 13. řady pořadu Koh Lanta mladý muž, který si předtím stěžoval na bolesti na hrudi. Pitva ukázala, že měl srdeční potíže. Krátce nato spáchal sebevraždu lékař, který dohlížel na zdravotní stav soutěžících.

Srážka helikoptér v Argentině
Zdroj: ČTK/AP/Gabriel Gonzalez