Až milion migrantů se pokusí dostat k italským břehům

Až milion nelegálních uprchlíků letos zamíří přes Středozemní moře z Libye do Itálie, varoval šéf agentury Frontex. Ta má na starosti ochranu vnějších hranic Unie. Už loni byl počet imigrantů rekordní. Do Itálie jich po moři zamířilo zhruba 170 tisíc. Mezi nimi byly desetitisíce Syřanů prchajících před občanskou válkou.

Kašpar k rekordnímu počtu uprchlíků (zdroj: ČT24)

Půl milionu až milion uprchlíků – takový rok 2015 má očekávat jih Evropy. „Musíme být připraveni čelit ještě mnohem obtížnější situaci než loni,“ sdělil agentuře ANSA šéf Frontexu Fabrice Leggeri. Agentura dohlížející na unijní hranici nyní hledá dodatečné zdroje. V současné době používá k záchraně běženců devět lodí a dvě letadla. 

Itálie se v posledních letech potýká s obrovským přílivem přistěhovalců, kteří se snaží do Evropy dostat po moři. Během roku 2013 připlulo k italskému pobřeží 2925 lodí, na nichž bylo asi 43 tisíc lidí včetně téměř 4000 dětí. To představovalo nárůst o 325 procent v porovnání s rokem 2012. Loni ale uprchlíků čtyřnásobně přibylo.  

Afričtí uprchlíci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Francesco Malavolta

Italská pobřežní stráž zachraňuje prakticky každý den stovky lidí, další stovky jich umírají – lodě se totiž běžně potápějí. Agresivita převaděčů mezitím roste. Nedávno ohrožovali hlídky na moři kalašnikovy. Po evakuaci migrantů se čluny odjeli.  

Letošní čísla by se mohla dostat až na milion. Napovídají tomu i první údaje za letošní rok: od začátku ledna do 4. března do Itálie připlulo 8918 běženců. Ve stejném období loni to přitom bylo „jen“ 5611 lidí. 

„Příliv uprchlíků je stále silnější a je velmi obtížné ho kontrolovat. Z informací italské informační služby vyšlo najevo, že se muslimští fundamentalisté snaží vyvolat v Itálii chaos tím, že silně zvýší přepravu uprchlíků,“ říká Josef Kašpar, redaktor italské veřejnoprávní vysílací stanice RAI.

Svět se nyní obává chaosu v Libyi. Z dokumentu jednoho propagandisty Islámského státu totiž vyplynulo, že radikálové chtějí severoafrický stát využít jako bránu, kterou by se dostali do jižní Evropy – a tam by „rozpoutali peklo“. Odborníci na bezpečnost pak varovali, že islamisté skutečně mohou propašovat své bojovníky na lodích s ostatními migranty.

Vydáno pod