Oko za oko: Za útok kyselinou přišel Íránec napůl o zrak

V Íránu poprvé uvedli v praxi pravidlo „oko za oko“ podle práva šaría. Nejmenovanému Íránci vyjmuli oko za útok kyselinou. Organizace hájící lidská práva trest odsoudily. Muž si může druhé oko zachránit, pokud se oběti do půl roku omluví.

Útočníka nejprve ve věznici v íránském městě Karadž uvedli do stavu bezvědomí. Následně mu lékaři vyjmuli levé oko. 
   
Íránec byl uznán vinným z chrstnutí kyseliny do tváře jiného nejmenovaného muže. Ten pak oslepl a jeho obličej je doživotně znetvořen. Čin se stal před pěti lety.

  • Islámské právo šaría tresty typu „oko za oko“ umožňuje, zároveň ale vyzývá ke slitování. Podle íránských zákonů mají v takových případech poslední slovo rodiny obětí, které mohou vykonání trestu kdykoli zastavit.

Pachatel byl nakonec odsouzen k úplnému oslepení, zaplacení pokuty a desetiletému vězení. Poslední slovo ale měla v souladu s íránskou legislativou oběť. Ta se na poslední chvíli rozhodla odložit odejmutí pravého oka odsouzeného o šest měsíců. Během této doby může odsouzenec poškozeného poprosit o odpuštění, a zbylé oko si tak zachránit.

Kruté a nehumánní. Lidskoprávní organizace trest odsoudily
  
Obhájci lidských práv vykonaný trest odsuzují jako příliš krutý, nehumánní a šokující. „Oslepování je podle mezinárodního práva zcela zakázané, stejně jako kamenování, bičování, amputace a jiné formy tělesných trestů obsažených v íránském trestním zákoníku, a nesmí být za žádných okolností prováděno,“ řekla listu The Guardian Raha Bahrajníová z organizace Amnesty International. 

V Íránu už bylo v minulosti k oslepení odsouzeno několik kyselinových útočníků. V předchozích případech ovšem rozsudky podle dostupných informací nebyly vykonány.

Další Íránec měl být oslepen v úterý. Trest byl ale odložen na později na žádost oběti, která ho chtěla vykonat osobně. „Hamid byl v bezvědomí na posteli, když jeho otec vstoupil do místnosti a prosil o více času,“ řekla znetvořená oběť, jež přišla v důsledku útoku napůl o zrak. „Dostali ještě dva měsíce, aby mi kompenzovali moji léčbu,“ dodala.

Íránka oslepená po útoku kyselinou
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Manu Fernandez

Před čtyřmi lety mladá Íránka oslepená a zohavená kyselinou na poslední chvíli odpustila muži, který jí poranění způsobil. Řekla, že o takový rozsudek bojovala sedm let, ale nakonec se rozhodla útočníkovi odpustit. „Udělala jsem to i pro klid své rodiny a také pro svou zemi, protože se zdá, že ostatní země sledují, co uděláme,“ řekla dále.
  
Muž se svého činu dopustil v roce 2004. Důvodem bylo, že žena odmítla jeho nabídku k sňatku.