Ukrajina rozšíří armádu k „odražení ozbrojené agrese“

Kyjev - Ukrajinský parlament chválil zákon, který umožňuje rozšířit početní stav armády zhruba o třetinu. Právní akt vstoupí v platnost poté, co ho podepíše prezident Petro Porošenko, což je formalita, neboť návrh Nejvyšší radě sám předložil. Vlivní představitelé americké Sněmovny reprezentantů v čele s předsedou Johnem Boehnerem mezitím vyzvali dopisem prezidenta Baracka Obamu, aby co nejrychleji schválil dodávku vojenské pomoci včetně zbraní na Ukrajinu.

Ukrajinská armáda aktuálně čítá zhruba 130 000 vojáků. Premiér Arsenij Jaceňuk v lednu sdělil, že připravený návrh počítá se zvýšením početního stavu ukrajinských ozbrojených sil o 68 000 lidí. Nový právní předpis uvádí, že početní stav se stanovuje v rozsahu, „který nepřekračuje 250 000 lidí, z toho 204 000 vojáků“.

Zákon ovšem rovněž stanoví, že se velikost armády může v určitém období na základě prezidentem vyhlášené mobilizace zvýšit o osoby povolané k výkonu vojenské služby.

S rozšířením armády souhlasilo 270 zákonodárců, přičemž nutná byla podpora alespoň 226 členů parlamentu. Ve zdůvodnění zákona se uvádí, že rozšíření ozbrojených sil je nezbytné „k včasnému vytvoření a nasazení určitých seskupení vojsk k odražení ozbrojené agrese a likvidaci ozbrojeného konfliktu“.

Z východu Ukrajiny jsou hlášeny další přestřelky. Jeden voják zemřel. „Separatisté i ládní jednotky se obviňují ze vzájemného ostřelování. Mluvčí protipovstalecké operace oznámil, že za uplynulých 24 hodin byly pozice armády napadeny separatisty více než 40krát. Ze strany vzbouřenců nejsou za poslední období žádné informace. Tvrdí ale, že i jejcih pozice jsou ostřelovány. Používány jsou minomety i děla. Nejintenzivnější boje jsou v Pieskách a Avdějevce,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Rusko: Na Ukrajině jsou američtí vojáci

Ukrajinské ozbrojené síly čelí na východě země proruským separatistům, kteří kontrolují část Doněcké a Luhanské oblasti. Západ a Kyjev tvrdí, že Moskva povstalce podporuje, a to zbraněmi i příslušníky pravidelné ruské armády, a že tudíž jde o ruskou vojenskou agresi. Ruské vedení taková obvinění opakovaně odmítá. 

Ukrajinští vojáci
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Západ proto uvažuje o vyzbrojení ukrajinské armády, což Moskvu znepokojuje. Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče by dodávky ohrozily příměří. „Dodávky výzbroje nejen hrozí zhroucením příměří a novou eskalací na jihovýchodě, ale také ohrožují bezpečnost Ruské federace, o čemž jsme už opakovaně hovořili,“ řekl mluvčí. 

Lukaševič rovněž uvedl, že se do Javorivského výcvikového prostoru ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny přesouvá z Itálie 300 příslušníků 173. výsadkové brigády ozbrojených sil USA. Tato jednotka má prý cvičit ukrajinské vojáky v „používání zámořské vojenské techniky“. „Takže američtí vojáci jsou už na Ukrajině. Je zřejmé, že vůbec nemají v úmyslu přinést do této země mír,“ prohlásil ruský mluvčí.

Garri Kasparov
Zdroj: ČTK/AP/Rune Stoltz Bertinussen

Kasparov: Putin je rakovina, vyjednávat s ním nelze!

Situaci na východě Ukrajiny, ruské roli v ukrajinské krizi a případnému poskytnutí zbraní Kyjevu se v posledních dnech intenzivně věnuje americký Kongres. Středečního slyšení v jednom ze senátních výborů se mimo jiné zúčastnil i čelný představitel ruské opozice Garri Kasparov, který důrazně vyzval k rozšíření izolace ruského prezidenta Vladimira Putina a k vyzbrojení Ukrajiny.

„Nemůžete vyjednávat s rakovinou. A jako rakovina musejí být Putin a jeho elita odříznuti,“ prohlásil bývalý šachový mistr světa, zjevně rozzlobený nedávnou vraždou svého přítele a dalšího předáka ruské opozice Borise Němcova v Moskvě. V souvislosti s tímto zločinem také zdůraznil, že „Putin a jeho elita si po 15 letech u moci myslí, že mohou dělat všechno, že není žádná červená čára“.

„Vyzýváme vás k rychlému schválení dalších kroků k podpoře Ukrajiny a její snaze o obranu svého suverénního území, a to včetně dodávek zbraní a obranných systémů ukrajinské armádě,“ citoval Reuters dopis pro Obamu, pod který se podepsalo osm amerických republikánů a tři demokraté.

Kyjev o zbraně opakovaně žádá. Zájem má především o pokročilé obranné systémy,
jako jsou radary pro sledování dělostřelecké palby či protiraketové a protitankové zbraně. Ukrajina tvrdí, že díky takové výzbroji bude schopná účinně čelit agresi proruských separatistů a že zbraně zároveň poslouží jako odstrašující prostředek.
  
Právní cesta pro dodávky zbraní z USA již existuje. Loni v prosinci Kongres schválil právní předpis, který umožňuje zbrojní dodávky na Ukrajinu. Obama sice tento zákon podepsal, nadále ale může rozhodnout, zda zbraně skutečně Ukrajině poskytne. Americká podpora Ukrajině je tak prozatím omezena na diplomatickou pomoc a dodávky podpůrného vojenského materiálu.

Karas k porušování příměří v Donbasu (zdroj: ČT24)