USA prý kvůli Rusku zvažují vyslat jednotky do ČR

Washington – Americká armáda prý kvůli rostoucí aktivizaci Ruska uvažuje o přesunu části svých jednotek do Česka. Píše o tom zámořský server DefenseNews. Mohlo by jít o součást plánovaného rozmístění vojáků na území Rumunska a Bulharska v rámci operace Atlantic Resolve. V případě potřeby vedle ČR nově přichází v úvahu také Maďarsko nebo Gruzie. Český ministr obrany Martin Stropnický by se podobnému kroku zřejmě nebránil, trvalou přítomnost cizích jednotek ale podle dřívějších slov vidí „vzhledem k historické zkušenosti“ jako nepříliš vhodnou. Taková dislokace by ostatně podléhala schválení parlamentem.

Operaci Atlantic Resolve spustili Američané loni v reakci na volání některých evropských spojenců ze Severoatlantické aliance, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi a ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy.

„Do konce léta zde bude jasně viditelná operace, která se bude rozpínat od Baltu po Černé moře,“ citoval DefenceNews plukovníka Michaela Fostera ze 173. letecké brigády umístěné v Itálii. Loni se zhruba 150 výsadkářů z této brigády zúčastnilo v Polsku cvičení v rámci Atlantic Resolve.

Manévry stíhaček NATO v Pobaltí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Už v dubnu začala společná cvičení amerických vojsk v rámci NATO v Pobaltí či Polsku – tedy státech, které se obavou z možné ruské agrese nijak netají. USA poslaly prozatím zhruba 600 vojáků do těchto států kvůli jejich obavám v souvislosti s ukrajinskou krizí.

NATO chce cvičením dokázat, že je stále připravené v případě napadení bránit všechny své členy. Nervozitu do oblasti před několika měsíci vneslo také ohlášení nové ruské vojenské doktríny. Podle ní země vnímá další rozšíření NATO na východ jako ohrožení svých hranic a americké plány na protiraketový štít považuje za národní bezpečnostní problém.

Američtí vojáci čím dál častěji cvičí v Evropě (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka v polovině loňského roku prohlásil, že Česká republika po posílení vojenské přítomnosti nevolá a že země nic takového nepotřebuje. Vyjadřoval se však k silám NATO, nikoliv pouze americkým jednotkám. O rozmístění cízích vojsk na území ČR by musely souhlasně rozhodnout obě komory parlamentu.