Fascinující, ale nebezpečné: Sopka Villarrica chrlila lávu a popel

Santiago de Chile - Ohňostroj připomínala v úterý v noci chilská sopka Villarica. Kromě horké lávy její erupce vyvrhla prach do výšky tří kilometrů. Provoz tím ale zastavila jen na silnicích, letadla zatím létají. Seismologové její projevy pečlivě hlídají. Před čtyřmi roky totiž výbuch podobného vulkánu na několik měsíců paralyzoval provoz na argentinských letištích.

Sopka Villarica patří k nejaktivnějším v Jižní Americe. Větší aktivitu projevila již v pondělí, což přimělo úřady vyhlásit v oblasti pohotovost. Stěhování asi 3 350 lidí, včetně turistů, tak nebylo pro evakuované větším překvapením. Chrlení lávy způsobilo tání ledovce a sněhu pokrývajícího sopku, což následně zvýšilo hladinu toků v blízkém okolí. V případě hrozících sesuvů a záplav jsou úřady připraveny přistoupit k evakuaci dalších tisíců lidí.

Villarrica leží v chilském regionu Araucanía sousedícím s Argentinou. V jazyce domorodých obyvatel se nazývá Rucapillán, tedy něco jako „obydlí duchů“. Patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Chile.

Po erupci sopky Villarrica hrozí sesuvy půdy (zdroj: ČT24)