Indický prezident podepsal 20 let starý zákon zakazující hovězí

Bombaj - V jihoindickém státě Maháráštra začal platit úplný zákaz hovězího masa, za jehož držení či prodej hrozí až pět let vězení, případně pokuta 10 000 rupií (skoro 4 000 korun). Nařízení začalo platit poté, co indický prezident Pranáb Mukherdží podepsal zákon schválený maháráštraským parlamentem před 20 lety.

K podpisu mu jej předložila až nyní vláda státu vedená nacionalistickou Indickou lidovou stranou (BJP). „Náš sen o zákazu vraždění krav se stal skutečností,“ reagoval poté na internetu Devéndra Fadnavis, předseda vlády.

Zákaz, který je pro věřící hinduisty samozřejmostí, může být vnímán jako tlak na muslimskou menšinu v Indii: muslimové tvoří 13 procent z 1,25 miliardy obyvatel a s konzumací hovězího nemají problémy. I z nedávné minulosti je známa série masových nepokojů v zemi páchaných hinduisty kvůli porážce krav, která je zakázaná jen v několika státech federace.

Hinduisté, kteří tvoří většinu obyvatelstva Indie, uctívají krávy, avšak hovězí se podává v některých restauracích a hotelích ve velkých městech a jedí je vyznavači i jiných náboženství.

Zákon chrání krávy, ale ženy ne, zlobí se Indky

Opatření ale vyvolalo v indické společnosti více rozporných reakcí - vedle kladných ohlasů mezi hinduisty se objevily i dohady, zda by přednost neměly mít jiné kroky, například zaměřené na ochranu žen. „V Indii je jistější se narodit jako kráva než jako dívka,“ reagovala bez obalu na internetu jedna pisatelka citovaná agenturou AFP. Ta zároveň upozornila na rozmáhající se potraty plodů ženského pohlaví v Indii, což je dáváno do souvislosti se zvýšenou dostupností ultrazvukového vyšetření těhotných žen a určení pohlaví očekávaného dítěte.