Evropa dál naléhá na Francii kvůli tělesným trestům dětí

Štrasburk – Do Francie znovu zamířila kritika kvůli tomu, že země zcela nezakázala tělesné tresty pro děti. Podle jednoho z orgánů Rady Evropy (RE) to je v rozporu s Evropskou sociální chartou. Francouzská vláda však už v pondělí dala najevo, že tělesné tresty zákonem zakázat nehodlá. Tělesné tresty zakázalo zákonem po vzoru Švédska 27 ze 47 členských států Rady Evropy. Kolektivní stížnost na státy, které tak dosud neučinily, se kromě Česka týkala také Slovenska, Itálie a Irska. Stanovisko týkající se Česka by měla RE vydat na konci května.

Podle Rady Evropy prý nynější francouzská legislativa „není dostatečně jasná a závazná“. Francie s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že zákon dětem poskytuje dostatečnou ochranu. Mluvčí francouzské vlády Stéphane Le Foll řekl, že k této otázce není potřeba žádná další parlamentní debata. „Nikdo zde ve Francii není pro tělesné tresty, ani nepokládá tělesné trestání za výchovnou metodu. Takže jsme zcela v souladu s cíli v té otázce,“ zdůraznil.

Kolektivní stížnost na Francii a další země, včetně České republiky, podala k RE předloni londýnská organizace na ochranu dětí Approach. Stanovisko týkající se Česka by měla Rada Evropy vydat na konci května. Česká vláda už dříve označila stížnost za neodůvodněnou. 

Podle francouzské státní tajemnice pro rodinu Laurence Rossignolové sice může Francie o tělesných trestech debatovat, ale zákaz nebude uzákoněn. Vláda prý nechce rozdělit zemi na dva tábory: „na ty, kteří jsou pro naplácání, a na ty, kteří jsou proti“. 

Dnešní stanovisko Evropského výboru pro sociální práva má pouze doporučující charakter a Francie se mu nemusí podřídit. Podle průzkumu z roku 2007 se 87 procent rodičů z Francie přiznalo, že své dítě někdy pláclo přes zadek. Necelá třetina přiznala pohlavek své ratolesti.

V zemi je ale i mnoho odpůrců jakéhokoli fyzického trestání dětí, které by podle nich měly mít stejnou zákonnou ochranu před násilím jako dospělí. „Nesmíte udeřit dospělého. Proč můžete udeřit dítě?“ pokládá řečnickou otázku advokátka Niamh Caseyová, která bojuje za zákaz veškerého bití dětí. Některé výzkumy ukazují, že polovina francouzských rodičů prý uhodí své dítě ještě v době, kdy jim nejsou ani dva roky.

Evropa uštědřila Francii výchovný pohlavek (zdroj: ČT24)