Znásilněná si za smrt mohla sama, prohlásil pachatel

Dillí – Indka, která zemřela po hromadném násilnění, si za smrt mohla sama - neměla se potulovat v noci venku. V rozhovoru pro BBC to řekl jeden z pachatelů Mukeš Singh, který neuznává přátelství muže a ženy. Indická kultura je prý nejlepší proto, že v ní není místo pro ženy. Svědectví odsouzeného je součástí širšího dokumentu televize BBC. Indické úřady zakázaly televizním stanicím pořad odvysílat. Vláda chce prošetřit, jak se štáb dostal k povolení rozhovor uskutečnit.

Indická vláda reagovala na rostoucí rozhořčení indické veřejnosti nad výňatky ze snímku, které v předstihu postupně zveřejňují sdělovací prostředky. Dokument britské režisérky Leslee Udwinové pod názvem India's Daughter (Dcera Indie) měla odvysílat v neděli večer řada televizních stanic, mimo jiné v Indii, Británii, Dánsku či Švédsku, u příležitosti Mezinárodního dne žen. „Co to má znamenat, že se budou šířit názory násilníka?“ reagovala například indická aktivistka za lidská práva Vrinda Adigaová. 

Indický ministr pro vnitřní záležitosti v parlamentu prohlásil, že jeho vláda nedopustí, aby někdo těžil ze znásilnění v Dillí. Filmaři byli požádáni, aby film nepouštěli, dokud to neposvětí indické úřady. Policie už prý získala soudní příkaz, protože násilníkova slova vytváří „atmosféru strachu a napětí“. Tvůrci dokumentu ale označili pokusy o zákaz vysílání pořadu za porušení práva na svobodu projevu. Zákaz chtějí napadnout u soudu.

„Slušná holka se nebude toulat v devět hodin v noci“ 

Třiadvacetiletá studentka fyzioterapie byla napadena v prosinci 2012 šesticí mužů v autobuse, když jela se svým přítelem domů z kina. Zraněním podlehla o dva týdny později. Čin tehdy otřásl indickou společností, vyvolal celonárodní protesty a diskusi o zacházení s ženami v Indii.  

Protesty proti znásilňování žen v Indii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Altaf Qadri

Singh tvrdí, že během incidentu autobus řídil a zločinu se nezúčastnil. Smrt mladé ženy označil za „nehodu“ způsobenou tím, že byla v noci venku. „Slušná holka se nebude toulat v devět hodin v noci,“ konstatoval. „Dívka má zdaleka větší zodpovědnost za své znásilnění než chlapec,“ dodal.  

Leslee Udwinová, režisérka

„Lítost neprojevil ani na jednu sekundu během 16 hodin natáčení. Ve skutečnosti to bylo spíše naopak. Mukeš zastává názor, že je to zbytečný povyk kvůli věci, kterou dělá každý. Je velmi šokující, jak jeden z odsouzených mužů vidí ženy. Nejde jen o to, co udělal, ale hlavně o to, co si myslí, že ho k tomu vedlo. Dokazuje to hluboký společenský problém.“

Studentka se podle něj měla během znásilňování držet v klidu – tak by byla vyhozena z vozu, zatímco by pachatelé zmlátili jejího přítele. To, že je on s ostatními pachateli odsouzen k smrti, zhoršuje podle něho naději na přežití příštích obětí sexuálního násilí, protože útočníci pro jistotu budou rovnou své oběti zabíjet, aby nemohly případně svědčit. Doposud prý bylo běžnější nechat znásilněnou jít s vědomím, že bude kvůli „ostudě“ raději mlčet.

Indií znovu zmítají emoce kvůli znásilnění (zdroj: ČT24)

Kdyby si vyšla Singhova sestra s cizím mužem, Ind by ji zapálil  

Podle Singha si chlapci a děvčata nejsou rovni. „Práce v domácnosti a úklid je určen pro dívky, ne potulovat se po diskotékách a barech v noci a dělat špatné věci, nosit špatné oblečení,“ pokračoval s tím, že jen „zhruba 20 procent dívek je dobrých“. Sám by prý polil benzinem a zapálil svou sestru nebo dceru, která by „pozbyla cti“ tím, že by byla viděna s cizím mužem. 

Šovinistický pohled na ženy má dokonce i sám indický obhájce násilníků. Jak v dokumentu poeticky říká, každá dívka musí vědět, kde je její místo. „Dívka je jako květ. Dáte-li ji do stoky, zvadne. Dáte-li ji ale do chrámu, bude k uctívání,“ konstatoval obhájce Manohar Lal Šarma.

  • Soudní proces s šesti pachateli trval sedm měsíců. Kvůli povaze zločinu se často odehrával za zavřenými dveřmi. Zdramatizovala jej i smrt jednoho z obviněných. Ten byl nalezen oběšený ve své cele - údajně spáchal sebevraždu. Šlo o Singhova bratra Ráma.   
  • V srpnu 2013 soud v Dillí uložil tři roky vězení dalšímu pachateli znásilnění, kterému bylo v době spáchání zločinu pouze 17 let.
  • Čtyři zbývající pachatelé hrůzného činu - Singh, Vinaj Šarma, Paván Gupta a Akšaj Thákur - byli v září 2013 odsouzeni k trestu smrti. Na základě indických zákonů měli být popraveni oběšením. Právní systém jim ale umožnil odvolat se k nejvyššímu soudu, který výkon rozsudku odložil, a požádat i o milost prezidenta.