Vyšetřování: Policie ve Fergusonu uplatňovala rasistické postupy

Policie v americkém městě Ferguson se běžně dopouštěla rasistických postupů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na výsledky vyšetřování, které si nechalo udělat americké ministerstvo spravedlnosti. Formální zveřejnění závěrečné zprávy se očekává ve středu. Policisté loni ve Fergusonu zastřelili neozbrojeného černošského mladíka.

Zastřelení osmnáctiletého Michaela Browna bělošským policistou ve Fergusonu vyvolalo ve městě loni v létě vlnu násilností. Pracovníci ministerstva vnitra od srpna prověřovali přes 35 tisíc stránek policejních hlášení. Vyšetřování ukázalo, že 93 procent všech zadržených ve městě představují černoši.   

Afroameričanů se týká i většina případů, kdy policisté v tomto městě použili donucovací prostředky. Černoši se podle zprávy potýkají rovněž s rasovými předsudky u městského soudu. Ten je méně často než v případě bělochů zprošťuje obvinění. A černoši tvoří zároveň 95 procent lidí, kteří v městském vězení pobývají déle než dva dny.  

Ministerstvo spravedlnosti by mohlo podat občanskoprávní žalobu práv, pokud se celá věc nevyřeší mimosoudně. 

Policie ve Fergusonu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Charlie Riedel

Protesty proti policejnímu násilí odstartovaly ve Fergusonu poté, co porota nedoporučila policistu Wilsona obžalovat. Policista se pak své funkce vzdal.

Prezident Barack Obama prohlásil, že frustrace demonstrantů má hluboké kořeny v tom, že komunity mají pocit, že zákony nejsou vždy vymáhány spravedlivě. Obama chce vybavit až 50 tisíc policistů miniaturními kamerami. Financovat se chystá i nové výcvikové programy, které mají předejít opakování fergusonského případu. Prezident kvůli tomu požádal Kongres o uvolnění 263 milionů dolarů (přes 5,25 miliardy korun), které by měly pokrýt požadované výdaje na období tří let.

Generální prokurátor uvedl, že policejní oddělení ve Fergusonu potřebuje komplexní změnu. 

Incident z Fergusonu ale nebyl v posledních měsících ojedinělý. Další případy se odehrály například v Bostonu či New Yorku. V reakci na to se ve Spojených státech uskutečnila řada masových demonstrací proti policejnímu násilí.