Bývalý šéf CIA se dohodl s obžalobou, vyhne se soudním tahanicím

Washington - Bývalý šéf americké CIA a čtyřhvězdičkový generál David Petraeus se dohodl s obžalobou a vyhne se tak procesu o tom, zda poskytoval své milence utajované informace. V rámci dohody se přiznal, že v jednom případě neoprávněně nakládal s tajným materiálem, za což mu hrozí až jeden rok vězení. Kariéra jednoho z nejuznávanějších vojenských velitelů USA poslední doby skončila v roce 2012, kdy se na veřejnost dostaly informace o jeho poměru s autorkou jeho životopisu.

David Petraeus byl už tou dobou ředitelem CIA. Na jeho aférku s Paulou Broadwellovou se přišlo takřka náhodou – a to kvůli výhrůžným e-mailům, které novinářka posílala ženě, jež se pohybovala v Petraeusově bezprostřední blízkosti a mohla se stát novinářčinou sokyní v lásce.

Během následného vyšetřování se objevily spekulace, že Petraeus milence umožnil přístup ke svému e-mailovému účtu zřízenému CIA a k vysoce tajným informacím. Tajné dokumenty byly prý nalezeny v počítači Broadwellové. FBI a federální prokuratura proto letos v lednu doporučily zahájit trestní stíhání Petraeuse. 

Americké ministerstvo spravedlnosti ale dnes oznámilo, že Petraeus podepsal dohodu, ve které se doznal k neoprávněnému nakládání s tajným materiálem.

David Petraeus s Paulou Broadwellovou
Zdroj: ČT24

Petraeusův právník odmítl k dohodě svého klienta s obžalobou poskytnout jakékoliv vyjádření. Faktem je, že se generál, který měl šanci získat pět hvězdiček (podobné pocty se naposledy dostalo americkým generálům za druhé světové války) vyhne trapnému přetřesu své aféry u soudu a zveřejnění dalších informací z jeho soukromí.