Šest Čechů se ztratilo v Karpatech, jeden se zřítil do rokle

Kyjev - Ukrajinským záchranářům se podařilo nalézt pět ze šesti českých turistů, kteří v pondělí večer ve špatném počasí ztratili orientaci v horách ukrajinské Zakarpatské oblasti. Oznámil to dnes ukrajinský zpravodajský server 112 s odvoláním na informaci horské služby. Pátrání po zbývajícím pohřešovaném Čechovi, kterému je údajně 29 let, pokračuje.

„Pátrání komplikuje nepříznivé počasí, s prudkými poryvy větru, mlhou a sněžením, ale záchranářům se už podařilo najít zbloudilou pětici turistů,“ citoval server představitele horské služby. Mezi ztracenými byly i děti. Po zbývajícím pohřešovaném turistovi na východě Zakarpatské oblasti pátrá 24 záchranářů.

Nepřízeň počasí šestici Čechů postihla u hory Drahobrat nedaleko města Rachiv poblíž ukrajinsko-rumunské hranice, uvedl ukrajinský server. Turisté svou túru předem neoznámili horské službě a v horském terénu zabloudili. Jeden z nich se údajně zřítil do rokle, pět ostatních přečkalo noc ve stanu.    

Podle serveru Novyny Zakarpaťa se turisté údajně pohybovali mimo zónu vyhrazenou pro zimní turistiku, podle nepotvrzených informací se ocitli v lavinovém poli. Záchranáři byli podle horské služby s Čechy v trvalém telefonickém spojení.

Vydáno pod