OBSE by měla hrát na východní Ukrajině větší roli

Paříž - Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by při prosazování a kontrole podmínek příměří na východní Ukrajině měla zastávat větší roli. Dnes se na tom během telefonické konference shodli německá kancléřka Angela Merkelová, francouzská hlava státu Francois Hollande a jeho ukrajinští a ruští kolegové Petro Porošenko a Vladimir Putin.

Hollandův úřad uvedl, že politici souhlasili s tím, že požádají OBSE o pomoc se zaváděním podmínek příměří. Mimo jiné chtějí, aby v této věci evropská organizace měla přímější funkci a aby podávala denní zprávy o situaci na Donbasu.

Porošenkova prezidentská kancelář ke konferenčnímu telefonátu uvedla, že Merkelová, Hollande a Putin podpořili návrh Kyjeva, aby pozorovatelé OBSE působili i v těch oblastech na východní Ukrajině, kde není příměří dodržováno.

Na Donbasu od poloviny února platí nově dojednané příměří, které nebylo především v prvních dnech dodržováno. Situace v oblasti se ale postupně stabilizovala a z frontové linie začala armáda a povstalci stahovat těžké zbraně. Kyjev se nyní obává, že proruští separatisté dělostřelecké systémy pouze přesouvají na jiné úseky fronty. Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal na 5 800 mrtvých. 

Vydáno pod