Irácká armáda jde do boje o Saddámův rodný Tikrít

Bagdád - Irácká armáda zahájila rozsáhlou operaci proti radikálům z Islámského státu (IS) ve městě Tikrít. Podle státní televize se jí účastní i letectvo. Bagdád se spolu s kurdskými pešmergy pokoušel město dobýt už loni, nakonec ale zůstalo v rukou radikálů. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho jsou spojenci USA na dobré cestě, aby islamisty v Iráku porazili. V Sýrii je ale prý situace složitější.

Operace se účastní 27 tisíc vojáků a milicionářů. Podle agentury Bloomberg ji zřejmě koordinuje Kásem Sulejmání, velitel elitních íránských jednotek Al-Kuds specializovaných na operace v zahraničí. Podle zpravodaje ČT to vypadá, že se Iráčané dobře připravili. „Mluví se o tom, že irácké speciální jednotky útočí na Tikrít z pěti různých stran. Údajně se jej podařilo dobýt na severu a na jihu města. Tikrít je ale velký. Očekával bych, že bitva bude trvat několik dnů, ne-li několik týdnů,“ informoval Jakub Szántó.

Podle irácké státní televize se bojů účastní také sunnitské a šíitské milice. Armáda nasadila dělostřelectvo i letectvo. Velká část města je zřejmě zaminovaná. IS tam má mít několik tisíc mužů. Podle zpravodaje mohou být připraveny stovky sebevražedných atentátníků.

Tikrít byl domovským městem někdejšího prezidenta Saddáma Husajna. Leží 150 kilometrů severně od irácké metropole Bagdád. Radikálové z IS ho dobyli v červnu loňského roku - krátce po vpádu do Mosulu v provincii Ninive. Většina obyvatel Saláhaddínu jsou sunnité, kteří nedůvěřují vládě v Bagdádu, v níž dominují šíité. Premiér Hajdar Abádí proto před zahájením ofenzivy slíbil amnestii místním sunnitským kmenům, které přestanou islamisty podporovat. „Jsme hrdi na spolupráci mezi vojáky, polovojenskými oddíly a místními kmeny. IS ohrožuje nejenom Irák, ale celý svět,“ řekl Abádí. 

  • IS dnes na internet umístil video zaznamenávající vraždu čtyř příslušník sunnitské kmene Al-Álam z oblasti Tikrítu. Byli to podle popisku členové milic, jež bojují proti IS. Radikálové už v prosinci natočili zavraždění 13 členů tohoto kmene.

Iráckou armádu připravovalo na ofenzivu několik stovek amerických specialistů. „V posledních týdnech na veřejnost prosakovaly zprávy o tom, že se na předměstí Tikrítu shromažďují velké síly – tanky, dělostřelectvo i vycvičené irácké jednotky,“ podotkl Szántó. Armáda má podle něj k dispozici více než třikrát víc bojovníků než IS.

Irácká vláda nedávno oznámila, že nejpozději v květnu začne rozsáhlá ofenziva, která bude mít za cíl osvobodit druhé největší irácké město Mosul. To má pro islamisty symbolický význam. Právě z jedné z mosulských mešit vyhlásil vůdce IS Abú Bakr Bagdádí svůj nárok na vedení všech muslimů planety. Operace se má zúčastnit 25 tisíc iráckých vojáků.

Uprchlíci před IS
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Část křesťanských zajatců je na svobodě

IS už propustil devatenáct z více než 220 křesťanů, které zajal tento týden na severu Sýrie. Podle Bašíra Saídího z Asyrské demokratické organizace jde o osoby ve věku kolem 50 let a více. Propuštění dorazili do města Hasaká, kde našli útočiště v místním kostele.  

Podle agentury AFP byli propuštěni za výkupné. Zatím není jasné, co se stalo s ostatními zajatci. IS příslušníky náboženských menšin zpravidla nemilosrdně vyvražďuje. V Iráku se zaměřuje na jezídy a v Libyi povraždil egyptské kopty.  

V polovině ledna radikálové pustili na svobodu na severu Iráku na 350 příslušníků náboženské komunity jezídů. Šlo převážně o starší nebo nemocné lidi.