Na tradiční americko-korejské cvičení KLDR „tradičně“ reagovala

Soul - Severní Korea odpálila dvě střely krátkého doletu, které skoro po 500 kilometrech dopadly do moře. Pchjongjang tak protestoval proti každoročním vojenským manévrům, které v oblasti zahájí Spojené státy a Jižní Korea. Tamní vláda to označuje za přípravu války proti KLDR. Letos přitom země nabídla, že zastaví jaderné testy, pokud se cvičení neuskuteční. Washington ale tuto výzvu odmítl.

Hlavní část vojenského cvičení Jižní Koreje s USA potrvá do dubna a zapojí pozemní, vzdušné i námořní síly obou armád. KLDR však považuje přehlídku za provokaci a „nácvik invaze“ do KLDR.

Demonstrativně tak odpálila dvě rakety do moře, aniž vyhlásila jakoukoli zónu bez lodního či leteckého provozu, což je podle Soulu nepřípustné. „Pokud KLDR bude provádět provokativní kroky, naše armáda ostře a tvrdě zakročí tak, aby toho Severní Korea litovala do morku kostí,“ řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Také Pchjongjang vystupňoval rétoriku; mluvčí vrchního štábu armády prohlásil, že Washington a Soul by se měly za společné manévry stát terčem „nelítostných útoků“. „Je pravda, že severokorejského vůdce Kim Čong-una tamní média v posledních týdnech několikrát zachytila na vojenských základnách. Státní propaganda navíc opakovaně opakuje, že KLDR je připravena na válku,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Severní Korea testuje často své střely krátkého doletu, které jí mezinárodní společenství nezakazuje. OSN zavedlo sankce proti KLDR jen za její odpalování raket dlouhého doletu.

V reakci na chystané každoroční vojenské cvičení Američanů a Jihokorejců Severní Korea už začátkem února také cvičně odpálila novou řízenou střelu určenou k ničení nepřátelských plavidel. Pchjongjang letos nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington manévry odvolá. Spojené státy nabídku odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter.

Další olej do ohně mezi Spojenými státy a Severní Koreou přilila koncem loňského roku filmová parodie na vůdce Kim Čong-una nazvaná The Interview, kterou natočilo studio Sony Pictures. Hackeři varovali, že pokud se film dostane na veřejnost, zpřístupní veřejnosti získané tajné materiály firmy. Také pohrozili teroristickými útoky na kina, která snímek promítnou. Film, o jehož kvalitách filmoví kritici pochybují, se i přes hrozby do kin dostal a stal se kasovním trhákem.

Spojené státy poté skutečně nahlásily kybernetický útok. Hackeři si ale prý nedali pozor a bez maskování použili servery, které používá jen KLDR. Tajné služby poté prověřovaly, zda si Pchjongjang nenajal útočníky v zahraničí. Severokorejci ale veškerá obvinění důrazně odmítají.