Známý Putinův kritik Němcov byl zastřelen v centru Moskvy

Moskva - Ruského opozičního politika a bývalého vicepremiéra Borise Němcova zastřelili na ulici v Moskvě. Informoval o tom server BBC News s odkazem na ruská média. Němcov dlouhodobě kritizoval šéfa Kremlu Vladimira Putina. Kvůli účastni na demonstracích byl několikrát zatčen.

Neznámý útočník střelil Němcova čtyřikrát přímo v centru Moskvy, sdělil ruské agentuře Interfax zdroj z orgánů činných v trestním řízení. Portál Meduza napsal, že opoziční politik byl zastřelen nedaleko Kremlu, kde se procházel se ženou. Několik lidí prý vystoupilo z auta a zabilo ho. Tiskové oddělení ministerstva vnitra později potvrdilo vraždu muže v Moskvě, který měl dokumenty na jméno Boris Jefimovič Němcov, dodal Interfax.

Někdejší reformátor Boris Němcov - povoláním matematik a fyzik – byl v  90. letech vicepremiérem a oblíbencem tehdejšího prezidenta Borise Jelcina. Stoupající hvězda zhasla s Putinovým nástupem. „Putinovi s Medveděvem padá důvěra, za rok ztratili přes 10 procent. Čím dál tím víc lidí si myslí, že Jednotné Rusko je strana lhářů a šejdířů. Aby si udrželi moc, jsou schopní všeho - represí, falšování voleb i toho, že k nim opozici nepustí,“ komentoval Němcov situaci v roce 2011, kdy působil jako předák opozičního uskupení PARNAS.  

Boris Němcov
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ivan Sekretarev

V letech 2007 až 2011 byl Němcov kvůli účasti na protestech třikrát zatčen. V jednom z případů byl odsouzen k 15 dnům vězení. Organizace Amnesty International jej tehdy označila za vězně svědomí. V roce 2010 se stal jedním z prvních signatářů opoziční kampaně s názvem Putin musí odejít.

V době příprav olympiády v Soči zveřejnil zprávu s názvem Zimní olympiáda v subtropech, která se zabývala výrazným předražením nových olympijských objektů a nízkou kvalitou jejich provedení. Němcov uvedl, že hry budou stát více než 50 miliard dolarů, přičemž rozkradeno z nich bude až šedesát procent.