Na oběti uherskobrodské střelby vzpomínali i Češi v Liverpoolu

Liverpool - Početná komunita Čechů žijících v britském Liverpoolu si připomněla oběti uherskobrodské střelby. Uspořádala mši v tamním kostele svatých Anežky a Pankráce. Při pondělní střelbě zabil 63letý muž v uherskobrodské restauraci osm lidí - poté obrátil zbraň proti sobě. Jde o nejhorší podobnou událost u nás za poslední roky.

Liverpoolská komunita uspořádala mši od 12:00. „Vzpomínali jsme na zemřelé z Uherského Brodu a v neděli hodláme sloužit mši svatou v 10 hodin v našem kostele svaté Anežky a Pankráce v Liverpoolu. České zastoupení v Liverpoolu je poměrně široké, proto se nás ta událost velmi dotkla,“ uvedl vedoucí české křesťanské komunity v Liverpoolu Patrick Kinsky.

63letý muž vtrhl v úterý 24. února kolem poledne do restaurace Družba a začal bezhlavě pálit dvěma legálně drženými střelnými zbraněmi. Po útoku zůstalo na místě osm mrtvých a jedna těžce zraněná žena. Muž střílel i na přivolanou policejní hlídku, poté zbraň obrátil proti sobě. Všichni mrtví byli ze Zlínského kraje.

Jeho manželka se léčila se schizofrenií, sám útočník ale psychiatra nenavštěvoval. Podle sousedů dům téměř neopouštěl a v okolí ho nikdo neznal. Do Uherského Brodu se manželé přestěhovali z nedalekého Vlčnova.

Střelec si prý stěžoval na šikanu, kterou úřady údajně neřešily. Před činem se ozval médiím, konkrétně televizi Prima, po střelbě spáchal sebevraždu. Oba dva prvky označil psychopatolog Andrej Drbohlav za typické znaky masových vrahů po celém světě. Odborníci se shodují v tom, že muž nejednal v afektu - útok si naopak zřejmě dopředu připravil.