Obchod s orgány v Číně ještě neskončil, říká Kilgour

Lidské orgány stálé slouží jako drahocenný obchodní artikl. Hrůzné a rozšířené praktiky v Číně potvrdili v roce 2006 kanadský státní tajemník pro Asii a Tichomoří David Kilgour a právník David Matas. Vydali vyšetřovací zprávu o masovém uvězňování členů duchovního hnutí Falun Gong, z nichž se stávali nedobrovolní dárci. Podle Kilgoura se medializací podařilo byznys omezit, ale stále pokračuje. O lidských právech se dnes Kilgour bude bavit i na debatě v Knihovně Václava Havla.

David Kilgour: Obchod s orgány je novodobý zločin proti lidskosti (zdroj: ČT24)

Čínské nemocnice byly v roce 2006 obviněny z toho, že zneužívají vězně jako nedobrovolné dárce orgánů. Pozornost totiž vzbudilo, že za poslední roky vzrostl počet uskutečněných transplantací z několika set na mnoho tisíc. Po vyšetření a potvrzení, že orgány pocházejí od vězňů, se měla situace zlepšit. „Mluví o tom, že to zastavili,“ řekl David Kilgour, který se po publikování zprávy o vraždění lidí v Číně stal představitelem boje za lidská práva. „Rozhodně to ale nezastavili úplně, pořád ten byznys pokračuje. Díky lidem v médiích to musejí omezovat a snad to i zastaví,“ dodal Kilgour. Už to bude skoro deset let, co na problém upozornil spolu s právníkem Davidem Matasem. Označují to za nový zločin proti lidskosti. „Mluvili jsme o tom, že to má podobnost s holocaustem, protože odhady obětí stoupají na šedesát tisíc lidí,“ vysvětlil. Odebíráním orgánů mají být v Číně postiženy různé skupiny - křesťané, Ujguři nebo Tibeťané. Mezi nimi ale nejčastěji zní název hnutí Falun Gong.

Falun Gong
Zdroj: ČT24

„Bývalý místopředseda vlády připustil, že ty orgány pocházejí od vězňů a většina od členů Falun Gong, kteří se nedopustili žádných přestupků a kteří byli prostě zavřeni, podobně jako se to dělo za Hitlera nebo Stalina,“ řekl Kilgour. Příslušníci Falun Gong se v Číně obecně setkávají s represí. Kilgour to vysvětluje tak, že se počet členů do roku 1999 rozrostl na miliony praktikujících přívrženců. „Jsou to lidé, kteří hlásají výdrž mravní. Komunistická strana se jimi cítila ohrožena, tak jim prakticky vyhlásila válku, která trvá dodnes,“ vysvětlil.

Nový orgán za dvě stě tisíc dolarů a zpáteční letenku

Pokud se přitom mluví o odebírání orgánů, znamená to pro dotyčného člověka smrt. Podle Kilgoura je planá neděje, že by třeba vzali jednu ledvinu a okradeného člověka nechali žít. Vezmou obě ledviny. Tzv. dárci jsou tedy mrtví. Kilgour popsal proces, jakým takový prodej orgánu funguje. Osoba například z Prahy potřebuje játra. Odletí do Šanghaje, kde zaplatí značnou sumu peněz, provedou se testy a v počítačové databázi naleznou i několik desítek až stovek možných dárců. „Obvykle to bude třeba praktikující člen Falun Gongu. Orgán je dodán, transplantován a můžete se vrátit do Prahy a bude vás to stát méně než, řekněme, dvě stě tisíc dolarů,“ uvedl Kilgour.

Jako řešení problému spojeného s podporou lidských práv nevidí přerušení obchodních styků s Čínou. „Myslím, že bychom rozhodně měli obchodovat s Čínou, Česko jistě bude obchodovat s Čínou,“ řekl Kilgour. Zmínil zároveň problémy, které napjaté vztahy mohou způsobit. Profesor z Kalifornie mu před týdnem říkal, že tak přicházejí o pracovní místa a podobnou zkušenost má i z Kanady.

O lidských právech v Číně včetně problematiky obchodování s lidskými orgány budou dnes diskutovat David Kilgour s novinářem Ethanem Gutmannem v Knihovně Václava Havla od 20:00 hod.