Bělorusko se nedohodlo s Ruskem na splacení dluhu za plyn

Minsk/Moskva - Pondělní jednání premiérů Ruska a Běloruska týkající se splácení běloruského dluhu za dodávky plynu skončilo bez výsledku. Bělorusko zmeškalo 23. července termín splacení dlužné částky ve výši 500 milionů dolarů. Ta vznikla poté, co ruský vývozní monopol Gazprom zvýšil cenu plynu pro Bělorusko z původních 46 na 100 dolarů za 1000 metrů krychlových. Minsk nyní žádá Moskvu o poskytnutí stabilizačního úvěru ve výši 1,5 miliardy dolarů, kterým by zdražení pokryl.

Zvýšení ceny přitom mělo být původně ještě vyšší. Rusko si výměnou za mírnější ceny vymohlo jako protihodnotu podíl v běloruských plynovodech. Do roku 2010 tak získá polovinu společnosti Beltransgas. A není vyloučeno, že v budoucnu zcela ovládne běloruský tranzit plynu.

Podle poradce v oboru plynárenství Vratislava Ludvíka se Rusko po rozpadu Sovětského svazu snaží postupně zvyšovat ceny u všech svých satelitů tak, aby alespoň přibližně dosáhly světové úrovně. Jen za minulý rok zvedlo ceny plynu Ukrajině, pobaltským státům, Arménii a Gruzii. „To je politika sama, ta energie je pouze zprostředkováním jakýchsi mocenských ambicí Ruska,” dodává Ludvík. Do západní Evropy včetně České republiky dodává Rusko plyn za cenu zhruba 250 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Bělorusko je důležitou tranzitní zemí pro přepravu ruského plynu dále na západ, přes jeho území proudí zhruba 20 procent dodávek do Evropy, zbytek, včetně plynu mířícího do Česka, prochází přes Ukrajinu.

Spory mezi oběma zeměmi ohledně ceny plynu, vedly v lednu Bělorusko dokonce k pozastavení tranzitu ruské ropy přes jeho území. Ruská vláda později schválila rozšíření Baltské ropovodné soustavy, jejíž nová část bude obcházet Bělorusko a bude přepravovat ruskou ropu do vlastního baltského přístavu Primorsk.

Vydáno pod