Jemenský prezident se nevzdává. Svou rezignaci odvolal

Aden – Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí po opuštění domácího vězení odvolal i svou rezignaci. Oznámení zaslal už v pondělí jemenskému parlamentu. Podle stanice Al-Džazíra se nyní prezident snaží získat znovu kontrolu nad státními institucemi. Hadí rezignoval v lednu, když šíitští povstalci obsadili prezidentský palác, od té doby byl v Saná v domácím vězení. V sobotu uprchl do rodného Adenu.

Za Hadím stojí zejména sever země i státy z oblasti Perského zálivu a rovněž západní spojenci, především USA. Vlivný kmen Hilál z jižního Jemenu uspořádal v pondělí na znamení loajality k prezidentovi v provincii Šabva vojenskou přehlídku. V jihojemenském Táizzu se zase sešli demonstranti a žádali Hadího, aby vytlačil šíity ze Saná a obnovil kontrolu vlády nad hlavním městem. Manifestace na podporu Hadího se konala dokonce i v Saná.

Situace v Jemenu se zhoršuje od loňského září, kdy šíitští povstalci obsadili hlavní město. Letos se zmocnili klíčových úřadů a prezident Hadí i jeho vláda rezignovali. Hadí působil 17 let ve funkci viceprezidenta a po odstoupení Alího Abdalláha Sáliha v roce 2012 se ujal prezidentské funkce. 

Šíité, kteří tradičně obývají jemenský sever a početně jsou v Jemenu v menšině, loni začali prosazovat své politické požadavky se zbraní v ruce a obsazují území mimo své tradiční bašty. Kromě nich ale v zemi působí také teroristé z al-Káidy, kteří jsou sunnité a podněcují sunnitské obyvatelstvo proti šíitům. Hadí byl pro USA cenný spojenec proti al-Káidě, jejíž odnož z Arabského poloostrova považuje Washington za vůbec nejnebezpečnější.

Hútíové − klíčový kmen šíitského tažení − na začátku února oznámili, že nová vláda povede Jemen v příštích dvou letech. Nepřehledná situace v zemi představuje problém také pro americké protiteroristické operace na jihu Arabského poloostrova. Jen za loňský rok tam přitom jejich bezpilotní letouny zabily údajně 124 radikálů z organizace al-Káida a čtyři civilisty.