Kdyby dnes kousal do jablka, bylo by mu 60

San Francisco/Praha - Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete, říkával často. Produkty jeho firmy se staly symbolem technologické revoluce, on sám se prosadil ve světě osobních počítačů, hudby, animovaných filmů, mobilních telefonů a tabletů. Předvídavý perfekcionista, který rád prosazoval vlastní pravidla, a podle některých také vizionář, který změnil svět, či největší génius počítačové éry. Pro jiné ale představoval arogantního pitomce a sociopata. Mnoho charakteristik si vysloužil americký podnikatel Steve Jobs, který by 24. února oslavil šedesáté narozeniny.

Steve Jobs se narodil 24. února 1955 v San Francisku Syřanovi a Američance, adoptoval ho ale americký pár Paul a Clara Jobsovi. Ti mu šetřili peníze na vysokou školu, ze které ale Jobs velice rychle odešel a odjel na sedm měsíců do Indie. V roce 1976 společně se Steveem Wozniakem, Ronaldem Waynem a Armasem Cliffordem „Mikem“ Markkulou založili firmu Apple se záměrem postavit osobní počítač dostupný všem. Sám Steve Jobs si za svou kariéru nechal přihlásit 338 patentů.

Pod Jobsovým vedením to firma s nakousnutým jablkem v logu dotáhla až na samotný vrchol - v roce 2010 se stala největší technologickou společností podle tržní kapitalizace (330 miliard dolarů) a třetí nejdražší obchodní značkou světa po Google a IBM.

Přelomové produkty Apple a Jobsovi současníci tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Jobsovy plány narušila v roce 2003 rakovina slinivky, kterou mu tehdy lékaři diagnostikovali. O šest let později podstoupil transplantaci jater, ale jeho zdravotní stav se dále zhoršoval, což se projevovalo i výrazným úbytkem na váze. Nedlouho před smrtí se vzdal významného postu ve firmě, pro Apple ale jako předseda představenstva pracoval až do své smrti. Zemřel 5. října 2011.

Milníky ve vývoji technologií z dílny Apple:

  • Macintosh (1984) - Na trhu se objevuje první dostupný počítač s grafickým uživatelským rozhraním, myší, klávesnicí a novými programy, které zvládl používat každý. Byť Macintosh nebyl technicky dokonalý, podle Jobse „změnil celý počítačový průmysl“.
Macintosh 128K
Zdroj: Mike Blake/Reuters
  • iMac (1998) - Jobs se po odchodu v roce 1985 vrátil do Apple o 12 let později. První počítač po jeho příchodu byl barevný, průhledný, s novými technologiemi, jako například USB.
iMac
Zdroj: ČTK/AP/Inouye Itsuo
  • iPod (2001) - Nejprodávanější hudební MP3 přehrávač, který měl už v první verzi kapacitu 5 GB. Za 6 let si lidé koupili celkem 100 milionů přehrávačů, jejichž symbolem se stala bílá sluchátka. Navíc firma nabídla revoluci v nákupu hudby, iTunes Store nabízel nejjednoduší možný způsob.
iPod
Zdroj: ČTK/AP/Julie Jacobson
  • iPhone (2007) - Steve Jobs z pódia představoval tři nové produkty v jednom - širokoúhlý iPod s dotykovým displejem, revoluční mobilní telefon a průlomový přenosný internetový prohlížeč. „Už to chápete? To nejsou tři oddělené přístroje, je to jeden přístroj, a říkáme mu iPhone,“ pronesl tehdy Jobs. iPhone byl revolucí v oblasti chytrých mobilních telefonů, jeden velký displej s podporou více dotyků a jednoduché rozhraní. Podle zprávy Applu se v prvních třiceti hodinách po zahájení prodalo 270 tisíc přístrojů. V té době začíná i App Store – prostor pro nákup aplikací.
iPhone
Zdroj: ČTK/AP/Ed Ou
  • iPad (2011) - První úspěšný tablet, který měl být původně uveden místo iPhonu, ale Jobs tento krok odsunul na později. Důležité je u něj především provázání jednotlivých aplikací.
Steve Jobs představuje iPad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
  • Watch (2014) - Chytré hodinky se senzory, úzce spojené s iPhonem, představují první produkt po smrti Steva Jobse.
Tim Cook představuje chytré hodinky Apple Watch
Zdroj: ČTK/AP/Justin Sullivan
  • Elektromobil (2020?) – V současnosti se spekuluje o tom, že by firma chtěla mít do roku 2020 vlastní auta. Jestli se jí plán podaří uskutečnit, teprve ukáže budoucnost.
Apple
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa

Pohled z jiné perspektivy: