Ukrajinský komik: Rusko nám krade území a Západ jen vyjadřuje lítost

Praha - „Rusko nám krade naše území a Spojené státy, Anglie, Francie, které nám měly poskytnout určité záruky, akorát vyjadřují lítost… Nepomáhají nám tak, jak by měly.“ V pořadu Události, komentáře to řekl slavný ukrajinský komik a moderátor Serhij Prytula, který se v pondělí v Praze zúčastnil debaty s názvem Rok bez Janukovyče. Západ podle něj nedělá to, co by měl. „Obama víme, co dělá, a Hollande z toho začal dokonce koktat,“ dodal Prytula s úsměvem.

„Když se má země před dvaceti lety vzdala třetího největšího jaderného arzenálu na světě, tak nás všechny země plácaly po rameni a říkaly: 'Jste pašáci, dobře jste udělali.' No a co vidíme teď? Rusko nám krade naše území a Spojené státy, Anglie, Francie, které nám měly poskytnout určité záruky, akorát vyjadřují lítost,“ řekl Prytula v České televizi.

Nedávná ukrajinská revoluce však podle něj nezradila své původní ideály. Lidé, kteří na Majdan přišli a obětovali tam i své životy, prý už hodně dosáhli. „Vypudili ze země Janukovyče a jeho klan. S ním utíkali i další prominenti minulého režimu. A kam utíkali? Utíkali do Ruska… Navíc Rusko zahájilo otevřenou vojenskou agresi proti Ukrajině,“ tvrdí.

Našim klukům na frontě se snažím zvednout náladu

Prytula bývá podle svých slov nejen komikem, ale i moderátorem zcela vážných programů. „Dosti často vyjíždím na frontu, komunikuji s našimi vojáky v Luhanské oblasti, vozím tam humanitární pomoc, nějaké obranné zbraně, zařízení pro noční vidění. A když už jsem tam, tak se jim snažím zvednout náladu, dát jim najevo, že je všechny doma čekáme. Snažím se s nimi natočit nějaké video, aby lidé, kteří jsou doma, viděli, že se naši kluci nevzdávají.“

Někteří lidé prý Prytulovi vytýkají jeho humor, zatímco na východní Ukrajině zuří ozbrojený konflikt. „Člověk potřebuje občas trošku zvednout hlavu, protože pořád vidí a slyší jen jedno: smrt, smrt, smrt, zranění a oběti,“ namítá komik. „To, co vydělám na těchto svých talkshow, potom používám pro zakoupení nějakých důležitých věcí pro naše kluky na frontě,“ dodává.

Ukrajinští komici prý nemají žádné zábrany, co se týče dělání si legrace z ukrajinských politiků. „Sláva Bohu, už nežijeme v Sovětském svazu a nikdo nás za to do žaláře nedá,“ říká. Smát se ale současnému ukrajinskému prezidentovi se Prytula odmítá, neboť Porošenko má podle něj současnou situací svázané ruce.

Prytula: Západ nám nepomáhá tak, jak by měl (zdroj: ČT24)