Orbánova vláda ztrácí sílu, hlasy voličů si připsala opozice

Budapešť – Maďarská vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána přichází o voliče. Po dnešních doplňovacích volbách ve Veszprému ztratila dvoutřetinovou většinu v národním parlamentu. Po sečtení bezmála všech hlasů má jasný náskok levicová opozice a její kandidát Zoltán Kész.

Horizont: Orbán ztratil ústavní většinu (zdroj: ČT24)

Kész získal po sečtení téměř sta procent volebních lístků zhruba 43 procenta hlasů, kandidát křesťanských demokratů Lajos Némedi 34 procenta a zhruba 14 procent získal kandidát nacionalistické strany Jobbik. Dvoutřetinová většina pro Orbánovu vládní koalici závisela na jediném křesle. O místo v parlamentu, které se uvolnilo po říjnovém odchodu Tibora Navracsicse do úřadu eurokomisaře, se ucházelo dvanáct kandidátů.

Dvoutřetinová většina všech zvolených poslanců je v Maďarsku potřebná ke změnám ústavy, vyhlášení války nebo k volbě ústavních soudců. Orbánova koalice ovládá parlament tímto poměrem od roku 2010 a díky tomu prosadila novou ústavu. Své supervětšiny ale může vláda využívat i při změnách zákonů týkajících se voleb, médií nebo vnitřní bezpečnosti. Kritici Orbánovi vyčítají, že tím podkopává demokratické svobody v zemi.