Instruktoři prý zneužili švédský program – verbovali bojovníky IS

Švédský program na pomoc přistěhovalcům hledajícím práci má utrum. Někteří instruktoři se totiž snažili účastníky verbovat do bojů na straně Islámského státu (IS). Vláda proto program ukončila. S odvoláním na mluvčího Národního úřadu práce Patrika Svenssona o tom informovala agentura Reuters. Na Blízkém východě bojuje v řadách IS asi 20 tisíc cizinců, z toho kolem 3 400 Evropanů.

Radikálové zneužívali švédský program k verbování bojovníků pro organizaci IS. „Účastníci programu nás upozornili, že někteří instruktoři se je pokusili naverbovat do teroristických organizací,“ uvedl Svensson. Vláda údajně postoupila tuto informaci i švédským tajným službám.  

Program vznikl v roce 2010, během pár let se ho zúčastnilo kolem 32 tisíc uchazečů o zaměstnání. Jeho hlavním posláním bylo snížit vysokou nezaměstnanost v řadách nově příchozích imigrantů.   

Rozhodnutí přišlo necelý týden poté, co dvaadvacetiletý Dán palestinského původu zaútočil v Kodani na kavárnu, v níž se konala debata o svobodě slova, a následně na synagogu. Zabil přitom dva lidi. Případ dál zvýšil obavy nejen skandinávských zemí z možného teroristického útoku spáchaného místním občanem.

Tři školačky z Londýna možná míří do Sýrie 

Do bojů na Blízkém východě se zapojuje i řada Britů. Londýn nyní žije kauzou tří školaček, které odletěly z letiště Gatwick do Turecka. Podle metropolitní policie jsou „extrémně zranitelné“ – mohly by překročit hranice a připojit se k teroristům v Sýrii. Rodiny mladých dívek jsou zničené. Dostat se z područí islamistů je většinou téměř nemožné.

Vydáno pod