Nigerijské ženy a děti unikly ze zajetí Boko Haram

Skupina nigerijských žen a dětí se po měsíčním zajetí u extremistů Boko Haram vrátila domů. Šest desítek dospělých a skoro stovku dětí zajali islámští radikálové v prosinci. Okolnosti propuštění se dál vyšetřují. Na svobodě zatím nejsou dvě stovky školaček, které byly uneseny v dubnu.

Ozbrojenci z Boko Haram zaútočili ve čtvrtek na vesnice Thlaimakalama a Gatamarwa a údajně je zcela vypálili. Útok si vyžádal 30 obětí. Obě sídla leží nedaleko města Chibok, odkud radikálové loni v dubnu unesli více než 200 školaček. Jejich osud je navzdory pomoci z USA, Británie, Francie nebo Číny stále nejasný, objevily se zprávy, že se musely provdat za některé ze členů Boko Haram, nebo že jim slouží jako sexuální otrokyně.

Více štěstí měli obyvatelé vesnice Katarko ve státě Yobe, více než 150 z nich se dostalo do rukou islamistů při útoku na ves loni v prosinci, avšak dnes se shledali se svými blízkými. Okolnosti jejich propuštění nejsou zcela jasné. Podle některých zpráv je pustili islamisté dobrovolně, podle jiných je nechali jít, když se dostali do obklíčení nigerijskou armádou.

Úřady propuštěným údajně poskytly psychologickou pomoc, všechna rukojmí ale rovněž prověřily bezpečnostní složky, aby vyloučily podezření, že se mezi nimi skrývají bojovníci Boko Haram. Úřady tak unesené držely prý ještě tři týdny ve vazbě. Dvacet chlapců tam údajně stále zůstává.

„Už jsem to vzdal, když je unesli. Doufal jsem, že uvidím aspoň jejich mrtvá těla,“ uvedl šťastný otec po shledání se svými dvěma dcerami. „Naštěstí jsou ale živé a zdravé,“ dodal. Mezi unesenými bylo údajně 62 vdaných žen, zbytek tvořily děti. Radikálové prý s nimi zacházeli slušně, neznásilňovali je ani nebili.