Kyjev zastavil plyn na východ země, v dodávkách zaskočil Gazprom

Kyjev/Moskva – Ukrajina přerušila dodávky zemního plynu na východ země, který kontrolují povstalci. Týká se to především Doněcku a Luhansku. Ruský plynárenský gigant Gazprom už oznámil, že separatisty začal zásobovat surovinou sám.

„Kohoutky byly ve středu večer zcela vypnuty, žádný plyn neproudí,“ konstatoval doněcký povstalecký vůdce Andrej Purgin. V oblasti klesají teploty k deseti pod nulou a zastavení dodávek plynu zde může způsobit vážné hospodářské škody a zkomplikovat život domácnostem.

Kyjev: Plyn neteče kvůli poškozenému potrubí

Vedení ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz potvrdilo, že dodávky na východ země byly ve středu skutečně zastaveny. „Důvodem je kritické poškození plynovodní sítě,“ uvedla firma v prohlášení. Obnovení dodávek podle Naftogazu není možné, protože v daném regionu pokračují ozbrojené srážky. Jakmile skončí, bude plynovod opraven.

Ruská agentura TASS oznámila, že ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil ministerstvu energetiky a plynárenskému monopolu Gazprom, aby vypracovaly návrh na dodávky plynu pro Donbas ve formě humanitární pomoci. Rusko by podle premiéra mělo plyn pro povstalecké zóny na východě Ukrajiny zajistit, pokud Kyjev své dodávky neobnoví.

Agentura Interfax následně oznámila, že Gazprom převedl část dodávek plynu určených pro Ukrajinu přímo do povstaleckých zón. Surovina podle Gazpromu do „lidových republik“ směřuje přes hraniční měřicí stanice Platovo a Prochorovka.

Jiří Gavor, analytik společnosti ENA: „Východ Ukrajiny je tradičně uhelný region. Donbas je synonymem pro uhelné hornictví, takže předpokládám, že nouzové alternativy si tam obyvatelstvo může rychle vyřešit. Ale stav, kdy východní část Ukrajiny bude zcela bez dodávek plynu, bude velice krátká.“

Gavor: Část Ukrajiny bude bez plynu velice krátkou dobu (zdroj: ČT24)

Podle povstalců někdo odmontoval část plynovodu

Podle „ministra energetiky“ samozvané luhanské vlády Dmitrije Ljamina dodávky plynu na povstalecká území zablokovali neznámí ozbrojenci, kteří „zřejmě jednali na základě rozkazu ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany“. Přečerpávací zařízení prý částečně demontovali na stanici, která se nachází na území kontrolovaném ukrajinskou armádou.

V Luhansku jsou prý povstalecké zóny bez plynu. Takzvaný premiér luhanské povstalecké vlády Gennadij Cypkalov řekl, že vedení vzbouřenců o situaci jedná s Ukrajinou „i s jinými státy“. Přerušení dodávky označil za projev politického a hospodářského nátlaku. „Pokud se s Ukrajinou nebo Ruskem nedohodneme, čeká nás doba ledová,“ řekl Cypkalov. „Kyjevské úřady chtějí vyvolat mezi našimi lidmi paniku. Udělaly to právě v době, kdy udeřily mrazy a spotřeba plynu je velká,“ dodal premiér luhanských radikálů.