Ruští vojáci z Murmansku odmítli jet na „služební cestu do Donbasu“

Moskva - Ruští vojáci z dělostřelecké a raketové brigády v Murmansku odmítli převelení na východní Ukrajinu. Velitelé ale tvrdí, že si slova o „služební cestě do Donbasu“ jen nesprávně vyložili, uvedla nezávislá televize Dožď s odvoláním na člena prezidentské rady pro lidská práva Sergeje Krivenka. Matky ruských branců nedávno požádaly ruskou ombudsmanku, aby prověřila informace o nuceném verbování mladých Rusů do povstaleckých oddílů na Ukrajině. Západ opakovaně obviňuje Moskvu, že podporuje separatisty zbraněmi i vojáky, Kreml to ale popírá.

Vojáci z Murmansku si stěžovali ochráncům lidských práv, že po podpisu kontraktu s armádou se je velení chystá nasadit do bojů na Ukrajině. Dokonce kvůli tomu už absolvovali speciální výcvik. „(…) Je válka, musíme bránit Rusy umírající pod bombami Ukrajinců,“ vysvětloval prý vojákům zástupce velitele, podplukovník Vjačeslav Okaněv. Údajně jim vyhrožoval následky, pokud do Donbasu neodjedou, napsal internetový list Gazeta.ru. Z 58 vojáků si ale žádost o propuštění do civilu podalo jen osm.  

Sám Okaněv listu vysvětloval, že mělo jít o doprovod humanitárních konvojů. Prý hovořil jen „teoreticky“. Podle deníku už asi 70 vojáků z posádky Sputnik u Murmansku bylo loni v listopadu na Ukrajině nasazeno.

Podezřelá série pohřbů a překročení hranic „omylem“
   
Nezávislá ruská média loni v létě upozornila na sérii pohřbů dvanácti výsadkářů ze Pskova, kteří údajně padli na Ukrajině. Od úřadů se ale nepodařilo získat oficiální objasnění. Prokuratura uzavřela vyšetřování s tím, že jde o vojenské tajemství. Ukrajinci v té době zajali desítku ruských parašutistů. Ti ovšem tvrdili, že zabloudili - hranici prý přešli omylem. 

Ruský voják
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Ryumin Alexander

„Armádnímu velení se daří udržovat disciplínu, dokud příbuzní ruských vojáků bojujících na Ukrajině zachovávají mlčení,“ napsal liberální list Vedomosti o dopadech nepřiznané ruské účasti v „tajné válce“ na Donbasu.

  • Počet dezercí ale stoupl z 388 v prvním pololetí 2013 na loňských 629 a počet odhalených „simulantů“ z 33 na 115. Už brzy se podle listu Vedomosti také dají čekat problémy se stovkami, možná tisícovkami veteránů „tajné války“ - podobné návratu vysloužilců z afghánského tažení v 80. letech.

Matky ruských vojáků se bouří

Ruští branci jsou nuceni podepsat profesionální kontrakty s armádou. Pak je pošlou na „vojenské cvičení“ v Rostovské oblasti, která sousedí s Donbasem, stěžují si matky ruských vojáků podle listu Kommersant. Třeba organizace Matky petrohradských vojáků dostala od začátku roku přes dvacet stížností na nucené profesionální kontrakty v Nižegorodské, Leningradské, Murmanské a Kurské oblasti.

Kommersant připomněl prohlášení vůdce doněckých separatistů Alexandra Zacharčenka z loňského léta, podle něhož je mezi Rusy bojujícími v Donbasu „mnoho bývalých profesionálních vojáků a rovněž nynější vojáci, kteří se rozhodli strávit dovolenou místo na pláži mezi bratry bojujícími za svobodu“. Ruské ministerstvo obrany tehdy označilo Zacharčenkovo prohlášení za „chybné“.